Do góry

Dania główne Przepis na:

Indyjski butter chicken

Indyjski butter chicken

Autor:

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 810

Dodano:

Odsłon: 1588

Kilka prób i zmian w proporcjach przypraw zaowocowało chyba nawet całkiem dietetyczną wersją butter chcken. Danie robi się szybko i w zasadzie nic nie trzeba przy nim kombinować, to jest to co lubię;P Nie marynuję kurczaka przez całą noc i nie piekę go w piecu tandoori, ale smakuje nie gorzej niż oryginał.

Składniki

  • 0,5 kg kurczaka (3 piersi i 2 udka)
  • 400ml mleko kokosowe
  • 200g jogurt grecki
  • 60g śmietana 18%
  • 130g przecier pomidorowy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1cm świeży imbir, posiekany
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka garam masala
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżki brązowego cukru
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W dużej misce zmieszać razem: mleko kokosowe, jogurt grecki i śmietankę.
    Dodać przecier pomidorowy, wyciśnięty czosnek, posiekany imbir i wszystkie przyprawy (curry, pastę curry, garam masala, kurkumę, pieprz cayenne, sól i cukier).
    Cebulę drobno posiekać.
    Garnek wysmarować tłuszczem.
    Ułożyć na dnie posiekaną cebulę.
    Na cebuli ułożyć kawałki kurczaka.
    Mięso zalać sosem jogurtowym z przyprawami, tak żeby przykryło kawałki kurczaka.
    Na górę położyć dwie łyżki masła.
    Przykryć pokrywką i gotować na niewielkim ogniu około 5 godzin od czasu do czasu mieszając.
    Podawać z ryżem i chlebkiem naan.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń