Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Indyk faszerowany gruszkami i śliwkami"
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1354
Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
Odsłon: 12387
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15532
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1354
Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
Odsłon: 12387
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15532
Składniki
Jedną gruszkę umyj, pozbaw nasion i pokrój na kawałki. Włóż do miski razem z suszonymi śliwkami. Owoce zalej koniakiem i odstaw na kilkanaście minut.
Pierś indyka umyj, osusz i rozetnij tak, aby powstała kieszeń. Mięso natrzyj starannie solą oraz pieprzem. Boczek pokrój w kosteczkę. Napełnij kieszeń połową pokrojonego boczku, otartym tymiankiem i marynowanymi w koniaku owocami. Mięso obwiąż nicią lub sznurkiem, formując zgrabną pieczeń.
Pozostały po moczeniu koniak wymieszaj z olejem. Posmaruj mięso. Przykryj i wstaw do lodówki do następnego dnia. Po tym czasie obierz i posiekaj cebulę oraz czosnek, wymieszaj z resztą boczku. Pozostałe gruszki oczyść, pokrój w plastry.
Cebulę, czosnek, boczek i gruszki dodaj do mięsa. Podlej winem, przykryj folią aluminiową. Piecz 60 min w 190 st. Usuń folię, dopiekaj 10-15 minut.Źródło: Świat kobiety