Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Indyk faszerowany gruszkami i śliwkami"
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2466
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 54
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 143
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 718
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2466
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 54
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 143
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 718
Składniki
Jedną gruszkę umyj, pozbaw nasion i pokrój na kawałki. Włóż do miski razem z suszonymi śliwkami. Owoce zalej koniakiem i odstaw na kilkanaście minut.
Pierś indyka umyj, osusz i rozetnij tak, aby powstała kieszeń. Mięso natrzyj starannie solą oraz pieprzem. Boczek pokrój w kosteczkę. Napełnij kieszeń połową pokrojonego boczku, otartym tymiankiem i marynowanymi w koniaku owocami. Mięso obwiąż nicią lub sznurkiem, formując zgrabną pieczeń.
Pozostały po moczeniu koniak wymieszaj z olejem. Posmaruj mięso. Przykryj i wstaw do lodówki do następnego dnia. Po tym czasie obierz i posiekaj cebulę oraz czosnek, wymieszaj z resztą boczku. Pozostałe gruszki oczyść, pokrój w plastry.
Cebulę, czosnek, boczek i gruszki dodaj do mięsa. Podlej winem, przykryj folią aluminiową. Piecz 60 min w 190 st. Usuń folię, dopiekaj 10-15 minut.Źródło: Świat kobiety