Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Indyk pieczony"
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 145
Przyszła jesień a wraz z nią dynia. :) Królowa sezonu jesiennego. Pozytywnie...
Odsłon: 96
Dzisiaj szynka wieprzowa w sosie własnym, pyszne , kruche mięsko. Przepis pro...
Odsłon: 2251
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 145
Przyszła jesień a wraz z nią dynia. :) Królowa sezonu jesiennego. Pozytywnie...
Odsłon: 96
Dzisiaj szynka wieprzowa w sosie własnym, pyszne , kruche mięsko. Przepis pro...
Odsłon: 2251
Składniki
Indyczkę dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Do dużego garnka wlej wodę, posól (1,5 łyżki soli na 1 l wody), dokładnie wymieszaj, aż sól się rozpuści. Włóż tuszkę do solanki, przykryj i odstaw na całą noc. Jeśli mięso w całości nie jest przykryte solanką, obracaj je co 6-8 godz.
Umyte jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w ósemki. Wymieszaj je z rodzynkami, suszonymi śliwkami oraz morelami.
Po całonocnym moczeniu indyczkę wyjmij z solanki, osusz papierowym ręcznikiem, wysmaruj połową masła i natrzyj pieprzem oraz majerankiem. Następnie nadziej farszem, zwiąż nogi, a otwór zaszyj lub zepnij wykałaczkami.
Na dno dużej blachy wlej trochę oleju oraz bulion. Połóż tuszkę (piersiami do góry), a wierzch obłóż kawałkami pozostałego masła i przykryj folią aluminiową. Piekarnik nagrzej do temperatury 190°C, wstaw blachę z mięsem i piecz około 30 min.
Następnie obniż temperaturę do 160°C i piecz jeszcze około 2 godz. Na 30 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię, aby mięso się zrumieniło. W czasie pieczenia podlewaj mięso sosem, który się wytworzył.
Aby sprawdzić czy indyczka jest upieczona, nakłuj ją czubkiem ostrego noża, tam gdzie korpus łączy się z nogą. Jeśli wypłynie przezroczysty płyn, to znak, że mięso jest upieczone.
Indyczkę wyjmij z piekarnika, owiń folią aluminiową i odstaw na około 20-40 minut (dzięki temu farsz nie wypłynie podczas dzielenia mięsa).
(bez czasu oczekiwania): 30 minut
Porcja: 450 kalorii
Aby indyk miał złocistą, chrupiącą skórkę, 15 min przed końcem pieczenia posmaruj go płynnym miodem.Źródło: Świat i Ludzie