Do góry

Dania główne Przepis na:

indyk pieczony

indyk pieczony

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 116

Dodano:

Odsłon: 34872

aromatyczny dzięki imbirowi

Składniki

  • indyk, 1 szt.ok 5 kg
  • pomarańcze,, 2-3 szt.
  • jabłuka, 2-3szt
  • świerzy imbir, 2 korzenie
  • sól
  • pieprz
  • papryka
  • gałka muszkatałowa
  • bulion, 0,5 litra
  • Sok pomaranczowy, 0.5 litra
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
indyk pieczony

Przygotowanie

  1. Indyka rozmrażam powoli!!(2 dni w lodówce).myję bardzo dokładnie.owoce(obrane i pokrojone!) z przyprawami i połową imbiru lądują wewnątrz ptaka.zszyc lub związac.Indyka natrzec solą,pieprzem,papryką,gałką i resztą imbiru z zewnątrz.pozostawic na dobe w lodówce.następnego dnia rozgrzac piekarnik do 180 stopni.mięso ułożyc w naczyniu i zalac bulionem z sokiem pomarańczowym.piec koło 30-40 min aż mięso sie zamknie.następnie przykryc folią i piec dalej.1 godz. na kg mięsa w zupełności wystarczy.ja zawijam koncówki ud i skrzydeł folią aluminiową.często polewac indyka powstałym sosem.na koniec pieczenia zlewam sos,dodaję śmietany i miksuję,nie trzeba nawet zageszczac.podaję z kluskami.SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mironina 02 kwietnia bardzo fajny przepis i pięknie przypieczony indyk

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń