Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na świąteczny stół dla licznej rodziny.
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2308
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 18057
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 2042
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2308
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 18057
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 2042
Składniki
Sprawionego indyka natrzeć solą i pozostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny.
Umyć wątróbkę i drobno posiekać. Żółtka utrzeć z 1 łyżką masła i z wątróbką , doprawić solą , pieprzem , gałką muszkatołową i goździkami , dodać tartą bułkę opłukane rodzynki i posiekaną natkę pietruszki , dokładnie wymieszać , a na końcu ostrożnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.
Nadziać indyka , zaszyć , uformować skrzydła i nogi , związać sznurkiem.Ułożyć w brytfannie , polać gorącym tłuszczem , upiec , skrapiając kilka razy zimną wodą i polewając sosem