Na świąteczny stół dla licznej rodziny.
Indyk pieczony z nadzieniem.
Składniki
- indyk ok.4 kg., 1
- olej, 4 łyżki
- wątróbka drobiowa, 20 dag
- jajka, 3
- masło, 2 łyżki
- Bułka tarta, 3 łyżki
- sól , pieprz, do smaku
- rodzynki, 10 dag
- Gałka muszkatołowa, do smaku
- mielone goździki, do smaku
- Natka pietruszki
- tłuszcz, do pieczenia
Składniki
- indyk ok.4 kg., 1
- olej, 4 łyżki
- wątróbka drobiowa, 20 dag
- jajka, 3
- masło, 2 łyżki
- Bułka tarta, 3 łyżki
- sól , pieprz, do smaku
- rodzynki, 10 dag
- Gałka muszkatołowa, do smaku
- mielone goździki, do smaku
- Natka pietruszki
- tłuszcz, do pieczenia

Etapy przygotowania
Sprawionego indyka natrzeć solą i pozostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny.
Umyć wątróbkę i drobno posiekać. Żółtka utrzeć z 1 łyżką masła i z wątróbką , doprawić solą , pieprzem , gałką muszkatołową i goździkami , dodać tartą bułkę opłukane rodzynki i posiekaną natkę pietruszki , dokładnie wymieszać , a na końcu ostrożnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.
Nadziać indyka , zaszyć , uformować skrzydła i nogi , związać sznurkiem.Ułożyć w brytfannie , polać gorącym tłuszczem , upiec , skrapiając kilka razy zimną wodą i polewając sosem
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 60

Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 2090

Fasola po grecku, czyli gigantes plaki, to rodzaj zapiekanki warzywnej. Trady...
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Pomidorowa
- Warzywa
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
Odsłon: 887

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 17853
Ostatnio komentowane przepisy
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 60

Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 2090

Fasola po grecku, czyli gigantes plaki, to rodzaj zapiekanki warzywnej. Trady...
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Pomidorowa
- Warzywa
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
Odsłon: 887

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 17853



Składniki
- indyk ok.4 kg., 1
- olej, 4 łyżki
- wątróbka drobiowa, 20 dag
- jajka, 3
- masło, 2 łyżki
- Bułka tarta, 3 łyżki
- sól , pieprz, do smaku
- rodzynki, 10 dag
- Gałka muszkatołowa, do smaku
- mielone goździki, do smaku
- Natka pietruszki
- tłuszcz, do pieczenia
Sprawionego indyka natrzeć solą i pozostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny.
Umyć wątróbkę i drobno posiekać. Żółtka utrzeć z 1 łyżką masła i z wątróbką , doprawić solą , pieprzem , gałką muszkatołową i goździkami , dodać tartą bułkę opłukane rodzynki i posiekaną natkę pietruszki , dokładnie wymieszać , a na końcu ostrożnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.
Nadziać indyka , zaszyć , uformować skrzydła i nogi , związać sznurkiem.Ułożyć w brytfannie , polać gorącym tłuszczem , upiec , skrapiając kilka razy zimną wodą i polewając sosem
piekny indyczek,bardzo ciekawy przepis na nadzienie,dotychczas nadziewalam wylacznie owocami wiec pora zrobic cos nowego.pozdrawiam
Ehhh to ja tylko pomarzyć mogę o takim indyku (bo nas tylko dwoje:), może za kilka lat :P
pięknie upieczony i duuuuużo jedzonka.....