Do góry

Dania główne Przepis na:

Indyk w cytrynowym sosie

Indyk w cytrynowym sosie

Autor:

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 76

Dodano:

Odsłon: 136

Wspaniale drażniące kubki smakowe połączenie indyczego mięsa i cytryny

Składniki

  • Filet z piersi indyka około 500g
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 3/4 szklanki bulionu drobiowego
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • szczypta mielonego imbiru
  • skórka starta z 1 cytryny
  • sól, pieprz
  • szczypiorek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Indyk w cytrynowym sosie

Przygotowanie

  1. Filet kroimy w dość grubą kostkę. Wsypujemy do miski i zalewamy sosem sojowym, octem jabłkowym i łyżką oliwy z oliwek. Dokładnie wymieszać. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie odcedzamy mięso. Obficie obsypujemy solą oraz pieprzem z dwóch stron. Następnie smażymy na oleju na gotowo i odsypujemy na talerz.

  2. Robimy sos. Do naczynia wlewamy 3/4 szklanki bulionu drobiowego, 1/4 szklanki soku z cytryny, 3 łyżki miodu, mąkę, skórkę z cytryny i szczyptę mielonego imbiru. Mieszamy do połączenia składników. Przelewamy sos na patelnię na której smażyliśmy mięso i gotujemy. Gdy zgęstnieje dodajemy indyka i dokładnie mieszamy. Podajemy z ryżem. Posypujemy szczypiorkiem.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń