Do góry

Dania główne Przepis na:

Indyk w mleczku kokosowym i aromatycznych ziołach

Indyk w mleczku kokosowym i aromatycznych ziołach

Autor:

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 223

Dodano:

Odsłon: 1985

Pyszne danie azjatyckie

Składniki

  • filet z indyka 300 g
  • 1 cebula
  • mała cukinia
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyzka oliwy
  • trawa cytrynowa 2 szt
  • sok z limonki
  • ryz 120 g
  • imbir, kolendra (ja użyłam suszonej), curry, sól pieprz, liście limonki kaffir opcjonalnie
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Indyk w mleczku kokosowym i aromatycznych ziołach

Przygotowanie

  1. Ryż ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu. Indyka pokrój i oprósz solą, pieprzem oraz curry i wymieszaj z sosem sojowym. Podsmaż na łyżeczce oleju pokrojoną w kostkę cebulę oraz drobno posiekaną papryczkę chili bez pestek. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i podsmaż ciągle mieszając. Dodaj indyka i podsmaż chwilę. Bulwy trawy cytrynowej rozbij tłuczkiem aby wydobyć aromat i dodaj je do potrawy. Cukinię pokrój w kostkę i dodaj do indyka – duś około 15 minut. Następnie dodaj mleczko kokosowe oraz trochę curry, imbiru, kolendry roztartej w moździerzu, soli i pieprzu. Dopraw sokiem z limonki i liśćmi limonki kaffir jeśli udało Ci się je zdobyć. Wyjmij bulwy trawy cytrynowej przed jedzeniem. Podawaj z ryżem i posyp posiekaną dymką. Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń