Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Indyk z cukinią i chłodnik"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 146
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 146
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Składniki
Rolada z indyka z cukinią: mięso opłucz, osusz. Ostrym nożem wytnij kość. Lekko je rozbij, z obu stron natrzyj płat mięsa wegetą, olejem, oprósz pieprzem. Nakryj i wstaw na godzinę do lodówki.
Cukinię umyj, pokrój w paski. Na płacie mięsa rozłóż paski cukinii. Zwiń w rulon, obwiąż lnianym sznureczkiem. Włóż do rękawa piekarniczego, zawiąż jego końce. Duś 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Przed podaniem na stół pokrój w plastry. Rolada najbardziej smakuje z jarzynką z marchewki, cukinii oraz cebuli. Jarzynka: pokrój cebulę i zeszklij ją na oleju.
Dodaj pół kilo marchewki utartej na tarce o dużych oczkach.Posyp szczyptą wegety oraz pieprzu, podlej wodą i duś, aż marchewka będzie miękka. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i znów duś, aż będzie miękka. Przypraw, podaj z roladą.
Chłodnik z arbuza i malin: maliny opłucz, osusz na durszlaku. Arbuza obierz, pokrój, usuń pestki. Miąższ pokrój na kawałki. Maliny (część pozostaw do dekoracji) i arbuza przełóż do wysokiego naczynia i zmiksuj.
Wlej śmietanę albo jogurt, wsyp cukier waniliowy, przypraw cukrem do smaku. Wlej wodę i wymieszaj. Wstaw do lodówki. Rozlej do miseczek. Udekoruj malinami. Podaj z groszkiem ptysiowym lub płatkami kukurydzianymi. Udekoruj.Źródło: Takie jest życie