Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Indyk z marchewką pod płaszczykiem"
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 993
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 993
Składniki
Filet z indyka umyj, osusz, pokrój w dużą kostkę. Pieczarki oczyść, ew. szybko opłucz, wytrzyj do sucha. Większe grzyby pokrój na kawałki. Cebule obierz, pokrój w plasterki. Boczek potnij w kostkę. Wysmaż go na suchej patelni. Zdejmij.
Do tłuszczu ze smażenia boczku dolej 2 łyżki oleju. Włóż mięso, smaż je 8 minut, mieszając.
Cebule, czosnek, pieczarki i marchewkę oraz boczek dołóż do mięsa. Duś 10 minut. Przypraw solą i pieprzem. Rozmaryn opłucz, osusz, oderwij igiełki od gałązek, posiekaj je i wrzuć do gulaszu. Podlej piwem. Zagotuj, zmniejsz płomień i duś pod przykryciem jeszcze godzinę. Pod koniec duszenia dołóż konfiturę z borówek.
Gulasz przełóż do żaroodpornego naczynia. Obłóż kawałeczkami serka topionego. Przykryj płatami ciasta filo. Posmaruj masłem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Zapiekaj 15 minut.
ok. 2 godziny i 15 minut . 1 porcja ok. 890 kcalŹródło: Tina