Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny dodatek do świątecznego czerwonego barszczu - kapuśniaczki tym razem nie tylko z pieczarkami. To mięsna wersja, więc nie na Wigilię, ale pierwszy i drugi dzień świąt jak najbardziej.
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2412
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2412
Składniki
Wychodzi kilkanaście kapuśniaczków. Do miski wlej 4 łyżki ciepłego mleka. Dodaj pokruszone drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Zostaw zaczyn do wyrośnięcia. Pozostałe mleko lekko podgrzej i rozpuść w nim masło. Do miski wysyp mąkę. Zrób wgłębienie. Wlej zaczyn, mleko z masłem, roztrzepane jajko, gałkę i sól. Wyrób ciasto, tak aby było elastyczne. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Farsz. Kapustę poszatkuj.Powinna być dość kwaśna. Czyste pieczarki pokrój w kostkę, przesmaż na suchej patelni. Jak odparuje woda, dodaj 1 łyżkę oleju i przesmaż pieczarki. Pod koniec dorzuć lekko odciśniętą kapustę, posiekane mięso drobiowe. Dopraw solą, pieprzem i smaż 4-5 minut, mieszając. Ostudź, potem wymieszaj z 1/2 roztrzepanego jajka. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. i rozwałkuj w prostokąt, posypuj mąką. Każdy prostokąt posmaruj roztrzepanym jajkiem i ułóż wzdłuż pasek farszu. Zwiń i końce ze sobą zlep. Podziel na mniejsze kawałki, posmaruj każdy roztrzepanym jajkiem i posyp czarnuszką. Piecz w 185 C około 20 minut.