Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jabłka w cieście to ciekawa i pyszna alternatywa dla klasycznych pączków. Tutaj zamiast marmolady znajduje się cały plasterek jabłka. To danie sprawdzi się na deser, ale także jako słodki obiad w zastępstwie racuchów. Całość jest szybka i prosta w przygotowaniu – wystarczy ci maksymalnie 30 minut!
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113060
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 442
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 786
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 581
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113060
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 442
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 786
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 581
Składniki
Jabłka umyj i obierz. Pokrój je w plasterki o grubości ok. 0,5 cm, z rdzeniem nasiennym w środku. Wytnij nasiona i gniazda. Przełóż je do płytkiego naczynia i skrop dokładnie sokiem z cytryny. Masło rozpuść i ostudź. W misce wymieszaj ze sobą: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. W osobnej misce wymieszaj mleko, żółtko i roztopione masło. Stopniowo dodawaj po łyżce suchych składników, cały czas mieszając. Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj je szpatułką do reszty ciasta.
W garnku lub frytkownicy podgrzej olej do 190 st. Celsjusza. Powinien sięgać przynajmniej na wysokość 5-7 cm od dna. Wyjmuj pojedyncze plasterki jabłek z miski, pozwalając by sok z cytryny swobodnie spłynął. Zanurz obie strony w cieście do całkowitego pokrycia. Smaż jabłka w cieście partiami, przez 2 minuty z każdej strony już do zezłocenia. Wyjmuj jabłka za pomocą łyżki cedzakowej i układaj je na papierowym ręczniku, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Jabłka podawaj na ciepło, posypane cukrem pudrem.