Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jabłka w cieście to ciekawa i pyszna alternatywa dla klasycznych pączków. Tutaj zamiast marmolady znajduje się cały plasterek jabłka. To danie sprawdzi się na deser, ale także jako słodki obiad w zastępstwie racuchów. Całość jest szybka i prosta w przygotowaniu – wystarczy ci maksymalnie 30 minut!
Biała Caryca to pyszne ciasto z kremem śmietankowym i dużą ilością chrupiącyc...
Odsłon: 80313
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 7658
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 147
Biała Caryca to pyszne ciasto z kremem śmietankowym i dużą ilością chrupiącyc...
Odsłon: 80313
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 7658
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 147
Składniki
Jabłka umyj i obierz. Pokrój je w plasterki o grubości ok. 0,5 cm, z rdzeniem nasiennym w środku. Wytnij nasiona i gniazda. Przełóż je do płytkiego naczynia i skrop dokładnie sokiem z cytryny. Masło rozpuść i ostudź. W misce wymieszaj ze sobą: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. W osobnej misce wymieszaj mleko, żółtko i roztopione masło. Stopniowo dodawaj po łyżce suchych składników, cały czas mieszając. Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj je szpatułką do reszty ciasta.
W garnku lub frytkownicy podgrzej olej do 190 st. Celsjusza. Powinien sięgać przynajmniej na wysokość 5-7 cm od dna. Wyjmuj pojedyncze plasterki jabłek z miski, pozwalając by sok z cytryny swobodnie spłynął. Zanurz obie strony w cieście do całkowitego pokrycia. Smaż jabłka w cieście partiami, przez 2 minuty z każdej strony już do zezłocenia. Wyjmuj jabłka za pomocą łyżki cedzakowej i układaj je na papierowym ręczniku, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Jabłka podawaj na ciepło, posypane cukrem pudrem.