Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny obiadek z dodatkiem moreli. POLECAM!
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 126
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1167
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1205
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13300
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 126
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1167
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1205
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13300
Składniki
Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce i zagotować z sokiem i skórką z cytryny.
Ryż wsypać do wrzącej wody na 5 minut, osączyć na sicie i zagotować w mleku z dodatkiem masła, cukru i cukru waniliowego.
Rozbełtane jajka wymieszać z ryżem i wstawić do nagrzanego piekarnika /ok.100st.C/ i zapiekać ok. 20 minut.
Ryż wyjąć i wymieszać z przygotowanymi jabłkami
Wypestkowane morele zagotować w rondelku na małym ogniu. Przetrzeć przez sito, dodać cukier i gotować, aż zgęstnieje. Ryż polać sosem. SMACZNEGO!
UWAGI: Do ryżu lub sosu można dodać rodzynki albo żurawinę co wzbogaca smak dania. Sos można zrobić również z suszonych moreli. Ilość cukru do sosu dajemy wg własnego smaku.