Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
smaczne knedle z ciastem na bazie kaszy jaglanej
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17233
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 124
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 112
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4867
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7587
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17233
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 124
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 112
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4867
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7587
Składniki
Kaszę jaglaną najpierw należy przepłukać aby pozbyć się goryczki. W tym celu wysypujemy ją na gęste sitko i przepłukujemy kilkukrotnie zimną wodą, a następnie wrzątkiem.
Następnie zalewamy wrzącą wodą i gotujemy aż kasza pochłonie całą wodę i będzie miękka. Ugotowaną kaszę odstawiamy do przestygnięcia.
Do kaszy dodajemy mleko i miksujemy blenderem na jednolitą masę, dodajemy skórkę z pomarańczy, cukier i mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Gdyby masa była zbyt luźna dodajemy więcej mąki.
lepimy knedle, ciasto trochę sie lepi do rąk i dobrze jest oprószyć dłonie mąką.
W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy knedle i gotujemy ok 5 min, Podajemy z ulubionymi dodatkami