Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Jajeczne carpaccio"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 210
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 210
Składniki
Jajka ugotuj w osolonym wrzątku na twardo (8-10 minut). Wystudź w zimnej wodzie, obierz ze skorupek, a następnie pokrój w cienkie plasterki.
Przygotuj sos winegret. 4 łyżki jasnego octu balsamicznego utrzyj razem z łyżką miodu, sporą szczyptą soli oraz pieprzem do smaku. Dalej ucierając, dolewaj stopniowo olej.
Szczypiorek opłucz starannie pod bieżącą wodą, posiekaj drobno. Poszatkuj obraną szalotkę. Dodaj do sosu razem ze szczypiorkiem, wymieszaj.
Listki rukoli oraz sałaty strzępiastej umyj, osusz w specjalnej wirówce lub na papierowym ręczniku kuchennym. Wędzonego łososia pokrój w cienkie plastry, a potem w paski.
Na talerzykach rozkładaj dekoracyjnie plasterki jajek. Na nich połóż paseczki wędzonego łososia. Posyp carpaccio listkami sałaty strzępiastej i rukoli. Na koniec polej szczypiorkowym winegretem.
czas ok. 25 min; porcja – 330 kcal, cena 3 złŹródło: Świat kobiety