Do góry

Dania główne Przepis na:

Jajka pod beszamelem z duszonymi pieczarkami

Jajka pod beszamelem z duszonymi pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2718

Dodano:

Odsłon: 1507

Jajka, sos beszamelowy, szczypiorek i kolorowy pieprz, to przepis na pyszne i expresowe danie :)

Składniki

  • jajka ugotowane na twardo- po 3 - 4 na osobę
  • Sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki śmietany 12%-18%
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka przyprawy Kucharek
  • Sól
  • pieprz
  • 200 gram pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • Dodatkowo:
  • pęczek szczypiorku
  • pieprz kolorowy
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Jajka pod beszamelem z duszonymi pieczarkami

Przygotowanie

  1. Jajka ugotowane na twardo zalewam zimną wodą, obieram ze skorupek i kroję na połówki.
    Masło rozpuszczam na patelni, zasmażam na nim mąkę, aż powstanie kula, dodaję śmietanę i mieszam dokładnie . Gdy składniki się połączą, stopniowo dolewam mleko i mieszam by nie było grudek. Jeżeli sos jest zbyt gęsty dolewam przegotowaną wodę, aż nabierze odpowiedniej konsystencji. Doprawiam do smaku przyprawą, solą i pieprzem.
    Oczyszczone pieczarki kroję w plastry i podsmażam na łyżce masła. Duszę do chwili, gdy odparują i zmniejszą swoją objętość.
    Na każdy talerz układam po porcji przekrojonych jajek, polewam sosem beszamelowym.Dokładam duszone pieczarki. Całość posypuję posiekanym szczypiorkiem i kolorowym pieprzem. Podaję z pieczywem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń