Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajka w mięsie mielonym to danie, które zachwyca wyglądem, choć wykonanie jest zaskakująco proste. Aby uzyskać wspaniały smak, wystarczy do mięsnej mieszanki dodać tylko sól, pieprz, odrobinę musztardy i czosnku. Oczywiście nie stoi nic na przeszkodzie, aby dosypać też suszone zioła lub posiekaną natkę pietruszki. Potrawa pięknie prezentuje się po przekrojeniu i równie dobrze smakuje na ciepło, jak i na zimno.
Dla rodzinki na dzisiejszy obiad przygotowałam łazanki z kapusty kiszonej. Pr...
Odsłon: 966
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 7066
Dla rodzinki na dzisiejszy obiad przygotowałam łazanki z kapusty kiszonej. Pr...
Odsłon: 966
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 7066
Składniki
Miękisz chleba włóż do miski i zalej mlekiem. Jajka włóż do zimnej wody, zagotuj i gotuj 5 minut. Następnie wylej wrzątek, zalej jajka zimną wodą i pozwól im ostygnąć. Mięso mielone włóż do miski, dopraw solą, czarnym pieprzem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, odciśnięty z mleka chleb i ewentualnie ulubione, suszone zioła. Dokładnie wszystko wymieszaj. Mieszankę wyłóż na arkuszu folii spożywczej i rozsmaruj na grubość ok. 1 cm. Za pomocą folii podnieś mięso z obu końców i zawiń je w rulon tak, aby jajka pozostały w środku. Włóż zawiniętą roladę do lodówki na 1 godzinę, aby zastygła i utrzymała zwarty kształt.
Schłodzoną roladę wyjmij z folii i przełóż do naoliwionego naczynia do zapiekania. Zamknij pokrywę naczynia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 30 minut. Następnie zdejmij pokrywę i piecz kolejne 10 minut, aby skórka ładnie się przypiekła. Pieczeń możesz także przygotować w rękawie do pieczenia. Razem z mięsem możesz także upiec ulubione warzywa.
Jajka w mięsie mielonym podawaj od razu po upieczeniu. Polane sosem chrzanowym lub musztardowym będą jeszcze smaczniejsze.