Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gotowane jajka goszczą na rodzinnym stole przez cały rok ale w Wielkanoc są na honorowym miejscu. Nie możemy w tym dniu na świątecznym stole postawić jajka z pękniętą skorupką, przez którą wypłynęło białko. Oto kilka "babcinych" sposobów by uchronić się przed taką wpadką.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 925
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 87
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2143
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4158
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 925
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 87
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2143
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4158
Składniki
Jajka wyjmujemy z lodówki na godzinkę przed gotowaniem, by ogrzały się do temperatury pokojowej. Wkładamy je do wody o podobnej temperaturze i dopiero wtedy stawiamy na kuchence i zaczynamy gotować. Do wody, w której gotujemy jajka dodajemy łyżkę soli lub ocet. Możemy też przekłuć igłą skorupkę na szerszym końcu jajka. Jeśli mamy pęknięte jajko możemy je bez problemu ugotować: wystarczy zawinąć je szczelnie w folię aluminiową i tak zabezpieczone gotować. Inny sposób to położyć jajko na tradycyjnej łyżce lub łyżce cedzakowej i przez 3-4 min trzymać nad gotującą się wodą by białko się ścięło a potem włożyć do wody i gotować.