Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Jak pięknie nakryć do stołu - nakrycie podstawowe
  • Dania główne
  • Przepis na

Jak pięknie nakryć do stołu - nakrycie podstawowe

05.05.2018 Odsłon: 2631
5.0 (4 oceny)
Czas przygotowania
Liczba porcji
KatesKitchen
KatesKitchen

Wraz z oszałamiającą majówką rozpoczynamy sezon na rozmaite grille i inne przyjęcia, nie tylko w ogrodzie. Tym razem zabierzemy się za „przyjęcia siedzące”

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Ciasta

Przepis na pierniczki toruńskie

Ciasta Przepis na pierniczki toruńskie

Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...

  • Boże Narodzenie
  • Walentynki
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 15416

do 60 min 60 min
20

Przepis dnia

smaker
smaker
Ciasta

Sernik rabarbarowy

Ciasta Sernik rabarbarowy

Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...

Odsłon: 4625

do 60 min 60 min
6
AM
AM
Sałatki

Ostra bawarska sałatka z zielonej fasolki

Sałatki Ostra bawarska sałatka z zielonej fasolki

Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Przyprawy

Odsłon: 287

> 60 min >60 min
1
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Mini serniczki z borówkami na ciepło

Ciasta Mini serniczki z borówkami na ciepło

Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...

  • Impreza
  • Amerykańska
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 2739

do 60 min 60 min
5
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Pielmieni z indykiem

Dania główne Pielmieni z indykiem

Polecam do rosołu. Pycha.

  • Impreza
  • Polska
  • Ukraińska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Pierogi
  • Dla zdrowia

Odsłon: 890

> 60 min >60 min
21
wałek
wałek
Dania główne

Pielmieni – małe pierożki z mięsem

Dania główne Pielmieni – małe pierożki z mięsem

Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...

  • Polska
  • Ukraińska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Pierogi

Odsłon: 4925

do 60 min 60 min
11
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Ciasta

Przepis na pierniczki toruńskie

Ciasta Przepis na pierniczki toruńskie

Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...

  • Boże Narodzenie
  • Walentynki
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 15416

do 60 min 60 min
20

Przepis dnia

smaker
smaker
Ciasta

Sernik rabarbarowy

Ciasta Sernik rabarbarowy

Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...

Odsłon: 4625

do 60 min 60 min
6
AM
AM
Sałatki

Ostra bawarska sałatka z zielonej fasolki

Sałatki Ostra bawarska sałatka z zielonej fasolki

Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Przyprawy

Odsłon: 287

> 60 min >60 min
1
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Mini serniczki z borówkami na ciepło

Ciasta Mini serniczki z borówkami na ciepło

Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...

  • Impreza
  • Amerykańska
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 2739

do 60 min 60 min
5
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Pielmieni z indykiem

Dania główne Pielmieni z indykiem

Polecam do rosołu. Pycha.

  • Impreza
  • Polska
  • Ukraińska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Pierogi
  • Dla zdrowia

Odsłon: 890

> 60 min >60 min
21
wałek
wałek
Dania główne

Pielmieni – małe pierożki z mięsem

Dania główne Pielmieni – małe pierożki z mięsem

Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...

  • Polska
  • Ukraińska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Pierogi

Odsłon: 4925

do 60 min 60 min
11
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Jak pięknie nakryć do stołu - nakrycie podstawowe
Autor:
KatesKitchen

Składniki

Sposób przygotowania:
1

Wokół stołu – wygląd ogólny Obrus i talerze Zawsze najładniej i najbardziej schludnie prezentuje się gładziutki, śnieżnobiały obrus. Powinien być dobrze wyprasowany, ponieważ pomięty zepsuje estetykę nawet najpiękniej nakrytego stołu. Na „luźniejszych” imprezach ładnie też mogą prezentować się obrusy we wzór odpowiadający porze roku. Na białych obrusach pięknie będą się prezentować talerze zdobione, zaś na obrusach z nadrukiem świetnie będzie wyglądać biała porcelana. Warto zainwestować w obrus dobrej jakości, bez pretensjonalnych nadruków. Elementy zastawy powinny pochodzić z tego samego kompletu. Nie podawajmy naszym gościom jedzenia na zdekompletowanych lub co gorsza poobijanych talerzach. Sztućce również powinny pochodzić z jednego kompletu. Kompozycja Dobrze jest zadbać o ładną kompozycję stołu, czyli aby obrus, serwetki, sztućce, świeczniczki i kwiaty tworzyły zgraną całość. Generalnie, im prościej, tym lepiej. Aby wszystkim było wygodnie, na jedno nakrycie powinniśmy przeznaczyć ok. 60-70 cm, a odległość pomiędzy środkami sąsiadujących nakryć powinna wynosić ok. 80 cm. Świece i kwiaty Te dwa elementy nie powinny zdominować nakrycia stołu ani przeszkadzać w komunikacji, czyli nie powinny być ani zbyt duże oraz nie powinny dominować zapachem. W przypadku kwiatów unikajmy lilii, magnolii czy storczyków. Bardzo ładnie na stole prezentują się kompozycje z niskich kwiatów lub, jeśli mamy na tyle duży stół, aby nie przeszkadzały, możemy sięgnąć po „pływające świece”.(a jeśli dorzucimy do nich kilka kwiatów, to już w ogóle „elegancja-Francja). Jeśli zamarzyły nam się świece na wysokich świecznikach, ustawiamy je na brzegach stołu. Inaczej będą przeszkadzały w rozmowie z osobami naprzeciwko i stanowiły realne zagrożenie katastrofą, jaką jest przewrócenie się takiego świecznika. Zapalanie świec jest bardzo uroczystym momentem rozpoczynania wspólnej uczty i leży w gestii gospodarza. Należy dopilnować, aby blask świec towarzyszył przez cały czas, aż do końca posiłku. Nie za dobrze na tym naszym eleganckim stole będą prezentowały się wypalone, mizerne resztki świeczek. Skoro już wiemy, jak sprawić żeby nasz stół pięknie się prezentował, przejdziemy do podstawowego sposobu nakrycia. Generalnie zasady savoir-vivre bardzo precyzyjnie określają, gdzie powinno co się znajdować i warto je znać.

2

Miejsce ustawienia - Wokół stołu – nakrycie podstawowe Nakrycie podstawowe składa się z następujących elementów: łyżka do zupy, nóż i widelec do dania głównego, widelczyk deserowy, łyżeczka deserowa, kieliszek do wina, puchar do wody. Zazwyczaj stosowane jest przy prostych, trzydaniowch obiadach. Wokół stołu – nakrycie podstawowe I teraz tak: – nóż kładziemy po prawej stronie talerza, ostrzem skierowanym w lewo (do talerza) – widelec kładziemy po lewej stronie talerza, brzuszkiem w dół – łyżkę do zupy kładziemy po prawej stronie noża, brzuszkiem w dół – widelczyk oraz łyżeczkę deserową kładziemy nad talerzem. Trzonek łyżeczki zawsze ma być skierowany w prawo, widelczyka z kolei w lewo. Jeśli na deser będą serwowane sery lub owoce, zamiast łyżeczki pojawia się nożyk deserowy – bardziej wystawny wariant nakrycia podstawowego wzbogacony jest o sztućce do przystawek – zależnie od planowanej przystawki – kieliszek do wina ustawiamy po prawej stronie, nad nożem, na wysokości sztućców deserowych – serwetki kładziemy po lewej stronie, centralnie lub powyżej nakrycia. Raczej unikajmy układania ich w skomplikowane, pretensjonalne formy. Jeśli chcemy jakoś je „ozdobić”, możemy użyć specjalnych obrączek. W kolejnej części omówimy rodzaje sztućców oraz nakrycie rozszerzone. Bon apetit! Artykuły powiązane: http://kateskitchen.pl/wokol-stolu-piec-przykazan-jak-zachowac-sie-przy-stole/ http://kateskitchen.pl/wokol-stolu-jak-to-ugryzc-cz-1/ http://kateskitchen.pl/wokol-stolu-jak-to-ugryzc-cz-2-sushi/ Artykuł należy do cyku #wokółstołu

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki