Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjnie jajka wielkanocne muszą być kolorowe. Pisanki, drapanki, nalepianki itp. - sposobów na dekorowanie jajek jest wiele. Proponuję ekologiczny , prosty i tani sposób na kolorowanie jajek - barwienie w wodzie z dodatkiem naturalnych barwników.
Jajka układamy w rondelku pojedynczą warstwą i wlewamy wodę w takiej ilości by jajka były całkowicie zakryte.
Do wody, w której gotujemy jajka dodajemy naturalne barwniki, które zabarwią skorupki jajek na odpowiedni kolor:
- kolor żółty - dodajemy skórkę pomarańczy, natkę marchwi, kurkumę lub nasiona selera
- kolor pomarańczowy - dodajemy chili lub paprykę w proszku
- kolor beżowy - dodajemy mocny napar herbaty, łuski cebuli /jeśli dodamy dużą ilość łusek lub bardzo mocny napar herbaciany uzyskamy kolor brązowy/
- kolor różowo-czerwony - dodajemy buraki czerwone, koncentrat buraczany, maliny, sok z malin, sok z wiśni lub łupiny z czerwonej cebuli
- kolor lawendowy - dodajemy sok z ciemnych winogron, kwiaty fiołka i sok z cytryny lub suszone kwiaty hibiskusa
- kolor fiołkowy - dodajemy kwiaty fiołka lub czerwone wino
- kolor niebieski - dodajemy liście modrej/czerwonej kapusty lub czarne jagody
- kolor zielony - dodajemy liście szpinaku , oziminę lub młodą trawę
- kolor brązowy - dodajemy nasiona kopru, mocny napar kawy mielonej, kawę rozpuszczalną lub skorupy orzecha włoskiego
Uwaga: niektóre produkty np. kora dębu czy skorupa orzecha włoskiego mogą barwić garnek.
Jeśli po ugotowaniu jajek stwierdzimy, że kolor jest zbyt delikatny możemy wyjąć jajka z wody, ostudzić ją, włożyć jajka ponownie i odstawić do czasu aż skorupki nabiorą bardziej intensywnego koloru /na kilka godzin lub na całą noc/
Jednokolorowe jajka najokazalej prezentują się kiedy po wystudzeniu i osuszeniu nasmarujemy je odrobina oleju i wypolerujemy miękką, suchą szmatką - będą się wtedy pięknie błyszczeć.
Ziemniaki z mięsem w piekarniku, co mogłoby być smaczniejsze. Zawsze tak gotu...
Odsłon: 6659
W przypadku tego przepisu na cebulę bardzo ważne jest drobno posiekać cebulę....
Odsłon: 6358
Aromatyczna zupa z dorsza z warzywami. Jest niezwykle sycąca, a do tego dosko...
Odsłon: 2700
Deser inspirowany Bananoffee pie. Banany, mleko skondensowane, bita śmietana...
Odsłon: 183
Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami pyszną karkówką pieczoną w soli, bez pr...
Odsłon: 115
Uwielbiam połączenie szpinaku z pomidorami suszonym. W roladce z kurczaka two...
Odsłon: 51
Szybkie i smaczne ciasto z miętą i czekoladą lekko orzeźwiające i pachnące mi...
Odsłon: 220
Tortilla z falafelem to danie kuchni arabskiej, które możesz przygotować w pr...
Odsłon: 59
Deser inspirowany Bananoffee pie. Banany, mleko skondensowane, bita śmietana...
Odsłon: 183
Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami pyszną karkówką pieczoną w soli, bez pr...
Odsłon: 115
Uwielbiam połączenie szpinaku z pomidorami suszonym. W roladce z kurczaka two...
Odsłon: 51
Szybkie i smaczne ciasto z miętą i czekoladą lekko orzeźwiające i pachnące mi...
Odsłon: 220
Tortilla z falafelem to danie kuchni arabskiej, które możesz przygotować w pr...
Odsłon: 59
Składniki
Jajka układamy w rondelku pojedynczą warstwą i wlewamy wodę w takiej ilości by jajka były całkowicie zakryte.
Do wody, w której gotujemy jajka dodajemy naturalne barwniki, które zabarwią skorupki jajek na odpowiedni kolor: - kolor żółty - dodajemy skórkę pomarańczy, natkę marchwi, kurkumę lub nasiona selera - kolor pomarańczowy - dodajemy chili lub paprykę w proszku - kolor beżowy - dodajemy mocny napar herbaty, łuski cebuli /jeśli dodamy dużą ilość łusek lub bardzo mocny napar herbaciany uzyskamy kolor brązowy/ - kolor różowo-czerwony - dodajemy buraki czerwone, koncentrat buraczany, maliny, sok z malin, sok z wiśni lub łupiny z czerwonej cebuli - kolor lawendowy - dodajemy sok z ciemnych winogron, kwiaty fiołka i sok z cytryny lub suszone kwiaty hibiskusa - kolor fiołkowy - dodajemy kwiaty fiołka lub czerwone wino - kolor niebieski - dodajemy liście modrej/czerwonej kapusty lub czarne jagody - kolor zielony - dodajemy liście szpinaku , oziminę lub młodą trawę - kolor brązowy - dodajemy nasiona kopru, mocny napar kawy mielonej, kawę rozpuszczalną lub skorupy orzecha włoskiego Uwaga: niektóre produkty np. kora dębu czy skorupa orzecha włoskiego mogą barwić garnek.
Jeśli po ugotowaniu jajek stwierdzimy, że kolor jest zbyt delikatny możemy wyjąć jajka z wody, ostudzić ją, włożyć jajka ponownie i odstawić do czasu aż skorupki nabiorą bardziej intensywnego koloru /na kilka godzin lub na całą noc/
Jednokolorowe jajka najokazalej prezentują się kiedy po wystudzeniu i osuszeniu nasmarujemy je odrobina oleju i wypolerujemy miękką, suchą szmatką - będą się wtedy pięknie błyszczeć.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Mięso z chrząstką z dodatkiem cukinii
Dania główne
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie serowym
Dania główne
Tortilla z falafelem
Dania główne
Karkówka pieczona w soli
Mięso z chrząstką z dodatkiem cukinii
Co dziś u was króluje w ten deszczowy zimny dzień ?
Odsłon: 5
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie serowym
Uwielbiam połączenie szpinaku z pomidorami suszonym. W roladce z kurczaka two...
Odsłon: 51