Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjnie jajka wielkanocne muszą być kolorowe. Pisanki, drapanki, nalepianki itp. - sposobów na dekorowanie jajek jest wiele. Proponuję ekologiczny , prosty i tani sposób na kolorowanie jajek - barwienie w wodzie z dodatkiem naturalnych barwników.
Jajka układamy w rondelku pojedynczą warstwą i wlewamy wodę w takiej ilości by jajka były całkowicie zakryte.
Do wody, w której gotujemy jajka dodajemy naturalne barwniki, które zabarwią skorupki jajek na odpowiedni kolor:
- kolor żółty - dodajemy skórkę pomarańczy, natkę marchwi, kurkumę lub nasiona selera
- kolor pomarańczowy - dodajemy chili lub paprykę w proszku
- kolor beżowy - dodajemy mocny napar herbaty, łuski cebuli /jeśli dodamy dużą ilość łusek lub bardzo mocny napar herbaciany uzyskamy kolor brązowy/
- kolor różowo-czerwony - dodajemy buraki czerwone, koncentrat buraczany, maliny, sok z malin, sok z wiśni lub łupiny z czerwonej cebuli
- kolor lawendowy - dodajemy sok z ciemnych winogron, kwiaty fiołka i sok z cytryny lub suszone kwiaty hibiskusa
- kolor fiołkowy - dodajemy kwiaty fiołka lub czerwone wino
- kolor niebieski - dodajemy liście modrej/czerwonej kapusty lub czarne jagody
- kolor zielony - dodajemy liście szpinaku , oziminę lub młodą trawę
- kolor brązowy - dodajemy nasiona kopru, mocny napar kawy mielonej, kawę rozpuszczalną lub skorupy orzecha włoskiego
Uwaga: niektóre produkty np. kora dębu czy skorupa orzecha włoskiego mogą barwić garnek.
Jeśli po ugotowaniu jajek stwierdzimy, że kolor jest zbyt delikatny możemy wyjąć jajka z wody, ostudzić ją, włożyć jajka ponownie i odstawić do czasu aż skorupki nabiorą bardziej intensywnego koloru /na kilka godzin lub na całą noc/
Jednokolorowe jajka najokazalej prezentują się kiedy po wystudzeniu i osuszeniu nasmarujemy je odrobina oleju i wypolerujemy miękką, suchą szmatką - będą się wtedy pięknie błyszczeć.
Z przyjemnością prezentujemy nasz pomysł na Leczo z ryżem. Smacznego!!
Odsłon: 1235
Przepis dnia
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały chleb, po upieczeniu 880 gramó...
Odsłon: 15042
Uwielbiam takie lekkie, zielone sałatki
Odsłon: 4101
Dzisiaj coś lekkiego ale bardzo smacznego i dającego kolorytu na przyjęciu.
Odsłon: 33
Moje kwiaty w galarecie to nic innego tylko same galaretki, z których przygot...
Odsłon: 43
Pyszny i sycący obiad, który przygotujecie w kilka chwil. Kasza, warzywa, ku...
Odsłon: 106
Wysmażone, chrupiące, z bogatym farszem w środku - naleśniki z pieczarkami i...
Odsłon: 1063
Uwielbiam takie lekkie, zielone sałatki
Odsłon: 4101
Dzisiaj coś lekkiego ale bardzo smacznego i dającego kolorytu na przyjęciu.
Odsłon: 33
Moje kwiaty w galarecie to nic innego tylko same galaretki, z których przygot...
Odsłon: 43
Pyszny i sycący obiad, który przygotujecie w kilka chwil. Kasza, warzywa, ku...
Odsłon: 106
Wysmażone, chrupiące, z bogatym farszem w środku - naleśniki z pieczarkami i...
Odsłon: 1063
Składniki
Jajka układamy w rondelku pojedynczą warstwą i wlewamy wodę w takiej ilości by jajka były całkowicie zakryte.
Do wody, w której gotujemy jajka dodajemy naturalne barwniki, które zabarwią skorupki jajek na odpowiedni kolor: - kolor żółty - dodajemy skórkę pomarańczy, natkę marchwi, kurkumę lub nasiona selera - kolor pomarańczowy - dodajemy chili lub paprykę w proszku - kolor beżowy - dodajemy mocny napar herbaty, łuski cebuli /jeśli dodamy dużą ilość łusek lub bardzo mocny napar herbaciany uzyskamy kolor brązowy/ - kolor różowo-czerwony - dodajemy buraki czerwone, koncentrat buraczany, maliny, sok z malin, sok z wiśni lub łupiny z czerwonej cebuli - kolor lawendowy - dodajemy sok z ciemnych winogron, kwiaty fiołka i sok z cytryny lub suszone kwiaty hibiskusa - kolor fiołkowy - dodajemy kwiaty fiołka lub czerwone wino - kolor niebieski - dodajemy liście modrej/czerwonej kapusty lub czarne jagody - kolor zielony - dodajemy liście szpinaku , oziminę lub młodą trawę - kolor brązowy - dodajemy nasiona kopru, mocny napar kawy mielonej, kawę rozpuszczalną lub skorupy orzecha włoskiego Uwaga: niektóre produkty np. kora dębu czy skorupa orzecha włoskiego mogą barwić garnek.
Jeśli po ugotowaniu jajek stwierdzimy, że kolor jest zbyt delikatny możemy wyjąć jajka z wody, ostudzić ją, włożyć jajka ponownie i odstawić do czasu aż skorupki nabiorą bardziej intensywnego koloru /na kilka godzin lub na całą noc/
Jednokolorowe jajka najokazalej prezentują się kiedy po wystudzeniu i osuszeniu nasmarujemy je odrobina oleju i wypolerujemy miękką, suchą szmatką - będą się wtedy pięknie błyszczeć.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Delikatne placki z cukinii
Dania główne
Acqua pazza- Szalona woda
Dania główne
Ryba na jarzynce
Dania główne
Racuchy na maślance
Delikatne placki z cukinii
Placki z cukinii będą idealne jako samodzielne danie lub jako pyszny dodatek...
Odsłon: 111
Acqua pazza- Szalona woda
Czyli po naszemu ryba na dziko, najprostsza sycylijska receptura podpatrzona...
Odsłon: 50