Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjnie jajka wielkanocne muszą być kolorowe. Pisanki, drapanki, nalepianki itp. - sposobów na dekorowanie jajek jest wiele. Proponuję ekologiczny , prosty i tani sposób na kolorowanie jajek - barwienie w wodzie z dodatkiem naturalnych barwników.
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 482
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1310
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 61
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 352
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 482
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1310
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 61
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 352
Składniki
Jajka układamy w rondelku pojedynczą warstwą i wlewamy wodę w takiej ilości by jajka były całkowicie zakryte.
Do wody, w której gotujemy jajka dodajemy naturalne barwniki, które zabarwią skorupki jajek na odpowiedni kolor: - kolor żółty - dodajemy skórkę pomarańczy, natkę marchwi, kurkumę lub nasiona selera - kolor pomarańczowy - dodajemy chili lub paprykę w proszku - kolor beżowy - dodajemy mocny napar herbaty, łuski cebuli /jeśli dodamy dużą ilość łusek lub bardzo mocny napar herbaciany uzyskamy kolor brązowy/ - kolor różowo-czerwony - dodajemy buraki czerwone, koncentrat buraczany, maliny, sok z malin, sok z wiśni lub łupiny z czerwonej cebuli - kolor lawendowy - dodajemy sok z ciemnych winogron, kwiaty fiołka i sok z cytryny lub suszone kwiaty hibiskusa - kolor fiołkowy - dodajemy kwiaty fiołka lub czerwone wino - kolor niebieski - dodajemy liście modrej/czerwonej kapusty lub czarne jagody - kolor zielony - dodajemy liście szpinaku , oziminę lub młodą trawę - kolor brązowy - dodajemy nasiona kopru, mocny napar kawy mielonej, kawę rozpuszczalną lub skorupy orzecha włoskiego Uwaga: niektóre produkty np. kora dębu czy skorupa orzecha włoskiego mogą barwić garnek.
Jeśli po ugotowaniu jajek stwierdzimy, że kolor jest zbyt delikatny możemy wyjąć jajka z wody, ostudzić ją, włożyć jajka ponownie i odstawić do czasu aż skorupki nabiorą bardziej intensywnego koloru /na kilka godzin lub na całą noc/
Jednokolorowe jajka najokazalej prezentują się kiedy po wystudzeniu i osuszeniu nasmarujemy je odrobina oleju i wypolerujemy miękką, suchą szmatką - będą się wtedy pięknie błyszczeć.