Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niekiedy z jajka wykorzystujemy tylko żółtko /np. kogel mogel/ i co wtedy zrobić z białkiem ? Możemy przechowywać je w lodówce i z większej ilości upiec np. bezę. Ale tak naprawdę nawet jedno białko można wykorzystać na wiele sposobów.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16863
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 102
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 323
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 847
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23981
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16863
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 102
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 323
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 847
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23981
Składniki
1. Do przesolonej zupy dodajemy surowe białko. Po paru minutach zupę przecedzamy przez sito lub zdejmujemy z powierzchni zupy ścięte białko, które wchłonęło nadmiar soli. 2. Białko dodane do mętnego rosołu wiąże wszystkie cząsteczki /"farfocle"/, które łatwo możemy zdjąć łyżką z powierzchni rosołu. Możemy tez przecedzić rosół przez gazę. 3. Białko dodane do gotującej się zupy wchłonie nadmiar tłuszczu - po kilku minutach gotowania z powierzchni zupy ścięte białko możemy wyłowić łyżką. 3. Rozmąconym białkiem możemy smarować chleb, bułki lub ciasto francuskie przed włożeniem do piekarnika - pięknie się zrumienią. 4. Odrobina białka dodana do ubijanej śmietany skróci czas jej ubijania i sprawi, że dłużej pozostanie ona puszysta. 5. Jeśli pęknie nam biszkopt /np. podczas przenoszenia blatu/ możemy posmarować go rozbełtanym białkiem i mocno docisnąć. Białkiem możemy również skleić pęknięte strucle czy wypieki z ciasta półfrancuskiego. 6. Lukier. Jedno białko ubijamy z dodawanym porcjami cukrem pudrem /ok. 1 szklanki/, przekładamy do szprycy i dekorujemy ciasteczka czy pierniczki.