Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niekiedy z jajka wykorzystujemy tylko żółtko /np. kogel mogel/ i co wtedy zrobić z białkiem ? Możemy przechowywać je w lodówce i z większej ilości upiec np. bezę. Ale tak naprawdę nawet jedno białko można wykorzystać na wiele sposobów.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19804
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 474
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 454
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6860
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242517
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19804
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 474
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 454
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6860
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242517
Składniki
1. Do przesolonej zupy dodajemy surowe białko. Po paru minutach zupę przecedzamy przez sito lub zdejmujemy z powierzchni zupy ścięte białko, które wchłonęło nadmiar soli. 2. Białko dodane do mętnego rosołu wiąże wszystkie cząsteczki /"farfocle"/, które łatwo możemy zdjąć łyżką z powierzchni rosołu. Możemy tez przecedzić rosół przez gazę. 3. Białko dodane do gotującej się zupy wchłonie nadmiar tłuszczu - po kilku minutach gotowania z powierzchni zupy ścięte białko możemy wyłowić łyżką. 3. Rozmąconym białkiem możemy smarować chleb, bułki lub ciasto francuskie przed włożeniem do piekarnika - pięknie się zrumienią. 4. Odrobina białka dodana do ubijanej śmietany skróci czas jej ubijania i sprawi, że dłużej pozostanie ona puszysta. 5. Jeśli pęknie nam biszkopt /np. podczas przenoszenia blatu/ możemy posmarować go rozbełtanym białkiem i mocno docisnąć. Białkiem możemy również skleić pęknięte strucle czy wypieki z ciasta półfrancuskiego. 6. Lukier. Jedno białko ubijamy z dodawanym porcjami cukrem pudrem /ok. 1 szklanki/, przekładamy do szprycy i dekorujemy ciasteczka czy pierniczki.