Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niekiedy z jajka wykorzystujemy tylko żółtko /np. kogel mogel/ i co wtedy zrobić z białkiem ? Możemy przechowywać je w lodówce i z większej ilości upiec np. bezę. Ale tak naprawdę nawet jedno białko można wykorzystać na wiele sposobów.
Taka babka z pewnością wyglądem na stole wielkanocnym będzie się wyróżniała i...
Odsłon: 516
Zapraszam na babeczki niepowtarzalne, w smaku genialne. To kruche ciasto w po...
Odsłon: 4458
Wczoraj był przepis na tradycyjną babciną babkę, dzisiaj czas na moją. Jak ju...
Odsłon: 1143
W Wielkanoc bez wątpienia królową wszystkich wypieków jest babka, dlatego rów...
Odsłon: 1284
Taka babka z pewnością wyglądem na stole wielkanocnym będzie się wyróżniała i...
Odsłon: 516
Zapraszam na babeczki niepowtarzalne, w smaku genialne. To kruche ciasto w po...
Odsłon: 4458
Wczoraj był przepis na tradycyjną babciną babkę, dzisiaj czas na moją. Jak ju...
Odsłon: 1143
W Wielkanoc bez wątpienia królową wszystkich wypieków jest babka, dlatego rów...
Odsłon: 1284
Składniki
1. Do przesolonej zupy dodajemy surowe białko. Po paru minutach zupę przecedzamy przez sito lub zdejmujemy z powierzchni zupy ścięte białko, które wchłonęło nadmiar soli. 2. Białko dodane do mętnego rosołu wiąże wszystkie cząsteczki /"farfocle"/, które łatwo możemy zdjąć łyżką z powierzchni rosołu. Możemy tez przecedzić rosół przez gazę. 3. Białko dodane do gotującej się zupy wchłonie nadmiar tłuszczu - po kilku minutach gotowania z powierzchni zupy ścięte białko możemy wyłowić łyżką. 3. Rozmąconym białkiem możemy smarować chleb, bułki lub ciasto francuskie przed włożeniem do piekarnika - pięknie się zrumienią. 4. Odrobina białka dodana do ubijanej śmietany skróci czas jej ubijania i sprawi, że dłużej pozostanie ona puszysta. 5. Jeśli pęknie nam biszkopt /np. podczas przenoszenia blatu/ możemy posmarować go rozbełtanym białkiem i mocno docisnąć. Białkiem możemy również skleić pęknięte strucle czy wypieki z ciasta półfrancuskiego. 6. Lukier. Jedno białko ubijamy z dodawanym porcjami cukrem pudrem /ok. 1 szklanki/, przekładamy do szprycy i dekorujemy ciasteczka czy pierniczki.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Pierogi lubelskie
Dania główne
Siekane kotlety rybne
Dania główne
Schab w mleku i cebuli
Dania główne
Leśny kociołek Kaukai Semigali
Pierogi lubelskie
Takie pierogi często robiła moja mama i babcia. Świetna alternatywa dla piero...
Odsłon: 4634
Siekane kotlety rybne
Dziś ryba w trochę innym wydaniu. Kotleciki, ale nie z ryby mielonej, a siek...
Odsłon: 133