Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karaibskie smaki..... Kurczak jest niesamowicie aromatyczny dzięki wielogodzinnemu marynowaniu w świetnie dobranej mieszance przypraw. Kurczaka grilluje się lub piecze w piekarniku.
Mus z łososia z pesto, z serii nieudanych wyrobów, z pytaniem: co przypomina?
Odsłon: 174
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 1390
Przepis dnia
Topinambur nadaje tej kremowej zupie lekko słodkiego, orzechowego smaku, pod...
Odsłon: 420
Mus z łososia z pesto, z serii nieudanych wyrobów, z pytaniem: co przypomina?
Odsłon: 174
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 1390
Przepis dnia
Topinambur nadaje tej kremowej zupie lekko słodkiego, orzechowego smaku, pod...
Odsłon: 420
Składniki
Imbir i czosnek obrać, z papryczek usunąć nasiona, ze szczypioru odciąć cebule. Wszystko z grubsza posiekać, wrzucić do pojemnika blendera, dodać resztę składników, dokładnie zmiksować.
Z kurczaka wyciąć kręgosłup, a następnie chrząstkę spomiędzy piersi. Tak przygotowanego kurczaka rozłożyć na płasko (w ten sposób mięso będzie się piekło równomiernie), a skórę naciąć w kilku miejscach.
Marynatę przelać do dużego worka foliowego, włożyć kurczaka. Worek zawiązać, wyciskając nadmiar powietrza, a następnie wmasować marynatę w mięso. Odstawić na noc do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Do brytfanny wlać kilka łyżek oleju, położyć kurczaka, piec przez około 1,5 godziny, co jakiś czas polewając mięso tworzącym się sosem.
Upieczonego kurczaka pokroić na porcje. Można go podawać z frytkami, pieczonymi słodkimi ziemniakami lub kokosowym ryżem i grillowanym ananasem.