Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karaibskie smaki..... Kurczak jest niesamowicie aromatyczny dzięki wielogodzinnemu marynowaniu w świetnie dobranej mieszance przypraw. Kurczaka grilluje się lub piecze w piekarniku.
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 1015
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4654
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1299
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 1015
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4654
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1299
Składniki
Imbir i czosnek obrać, z papryczek usunąć nasiona, ze szczypioru odciąć cebule. Wszystko z grubsza posiekać, wrzucić do pojemnika blendera, dodać resztę składników, dokładnie zmiksować.
Z kurczaka wyciąć kręgosłup, a następnie chrząstkę spomiędzy piersi. Tak przygotowanego kurczaka rozłożyć na płasko (w ten sposób mięso będzie się piekło równomiernie), a skórę naciąć w kilku miejscach.
Marynatę przelać do dużego worka foliowego, włożyć kurczaka. Worek zawiązać, wyciskając nadmiar powietrza, a następnie wmasować marynatę w mięso. Odstawić na noc do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Do brytfanny wlać kilka łyżek oleju, położyć kurczaka, piec przez około 1,5 godziny, co jakiś czas polewając mięso tworzącym się sosem.
Upieczonego kurczaka pokroić na porcje. Można go podawać z frytkami, pieczonymi słodkimi ziemniakami lub kokosowym ryżem i grillowanym ananasem.