Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karaibskie smaki..... Kurczak jest niesamowicie aromatyczny dzięki wielogodzinnemu marynowaniu w świetnie dobranej mieszance przypraw. Kurczaka grilluje się lub piecze w piekarniku.
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 65
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 564
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 128
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 65
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 564
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 128
Składniki
Imbir i czosnek obrać, z papryczek usunąć nasiona, ze szczypioru odciąć cebule. Wszystko z grubsza posiekać, wrzucić do pojemnika blendera, dodać resztę składników, dokładnie zmiksować.
Z kurczaka wyciąć kręgosłup, a następnie chrząstkę spomiędzy piersi. Tak przygotowanego kurczaka rozłożyć na płasko (w ten sposób mięso będzie się piekło równomiernie), a skórę naciąć w kilku miejscach.
Marynatę przelać do dużego worka foliowego, włożyć kurczaka. Worek zawiązać, wyciskając nadmiar powietrza, a następnie wmasować marynatę w mięso. Odstawić na noc do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Do brytfanny wlać kilka łyżek oleju, położyć kurczaka, piec przez około 1,5 godziny, co jakiś czas polewając mięso tworzącym się sosem.
Upieczonego kurczaka pokroić na porcje. Można go podawać z frytkami, pieczonymi słodkimi ziemniakami lub kokosowym ryżem i grillowanym ananasem.