Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sowity i syty posiłek dla wygłodniałego wojownika :)
Ten przepis to pomysł na szybką i łatwą do przygotowania domową wędlinę. Mięs...
Odsłon: 463
Bardzo lubimy taki kalafior podany solo lub do drugiego dania, jako zastępstw...
Odsłon: 26
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 1200
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4643
Ten przepis to pomysł na szybką i łatwą do przygotowania domową wędlinę. Mięs...
Odsłon: 463
Bardzo lubimy taki kalafior podany solo lub do drugiego dania, jako zastępstw...
Odsłon: 26
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 1200
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4643
Składniki
Cebulę i czosnek kroimy w plastry, cebulę dodatkowo przekrawamy na pół aby wyszły ładne piórka.
Kolorowy pieprz (w takiej lub wg. uznania ilości) rozcieramy w moździerzu. Nie za grubo, ale też nie na pył.
Szykujemy marynatę i dokładnie wszystko mieszamy. Piersi oczyszczamy z wszelkich błon i przerostów tłuszczu, aby zaprawa lepiej wniknęła w mięso nacinam je płytko z wierzchu.
Każdy kawałek kurczaka przechodzi szybką kąpiel w marynacie aby z każdej strony dobrze do niego przywarła. Kluczowe jest aby połową posiekanej cebuli i czosnku wyłożyć brytfankę. Może być również naczynie żaroodporne choć nie polecam ze względu na wysokość. Mięsa wcześniej nie obsmażam na patelni jak jest to podawane w większości przepisów.
Na wcześniej wysypaną mieszankę cebuli z czosnkiem układam " wykąpane " w marynacie piersi. Miałem dość spore kawałki dlatego wyszło ciut ciasno, ale to nawet na plus. Pozostałą część cebuli i czosnku układam na górze.
Marynatą która została polewam całość delikatnie. Tak przygotowane mięso zamykam pokrywką i ląduje w lodówce na około 12 godzin.
Piekarnik. Grzałki góra - dół. 200 stopni bez termoobiegu. Timer nastawiłem na półtora godziny. Po 40 minutach duszenia dodałem surowe połówki ziemniaków i trzy pieczarkowe kapelusze. Ostatnie 20 minut w piekarniku całość dochodziła bez przykrycia aby ziemniaczki lekko się zarumieniły.
Mistrzem fotografii raczej nie zostanę, ale wygląda to tak. Wizualnie czterech liter nie urywa, ale gwarantuję że warto spróbować. Kurka idealnie delikatna i rozpływająca się w ustach. Polecam spróbować zrobić samemu.