Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sowity i syty posiłek dla wygłodniałego wojownika :)
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 152
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3858
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 282
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 507
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 152
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3858
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 282
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 507
Składniki
Cebulę i czosnek kroimy w plastry, cebulę dodatkowo przekrawamy na pół aby wyszły ładne piórka.
Kolorowy pieprz (w takiej lub wg. uznania ilości) rozcieramy w moździerzu. Nie za grubo, ale też nie na pył.
Szykujemy marynatę i dokładnie wszystko mieszamy. Piersi oczyszczamy z wszelkich błon i przerostów tłuszczu, aby zaprawa lepiej wniknęła w mięso nacinam je płytko z wierzchu.
Każdy kawałek kurczaka przechodzi szybką kąpiel w marynacie aby z każdej strony dobrze do niego przywarła. Kluczowe jest aby połową posiekanej cebuli i czosnku wyłożyć brytfankę. Może być również naczynie żaroodporne choć nie polecam ze względu na wysokość. Mięsa wcześniej nie obsmażam na patelni jak jest to podawane w większości przepisów.
Na wcześniej wysypaną mieszankę cebuli z czosnkiem układam " wykąpane " w marynacie piersi. Miałem dość spore kawałki dlatego wyszło ciut ciasno, ale to nawet na plus. Pozostałą część cebuli i czosnku układam na górze.
Marynatą która została polewam całość delikatnie. Tak przygotowane mięso zamykam pokrywką i ląduje w lodówce na około 12 godzin.
Piekarnik. Grzałki góra - dół. 200 stopni bez termoobiegu. Timer nastawiłem na półtora godziny. Po 40 minutach duszenia dodałem surowe połówki ziemniaków i trzy pieczarkowe kapelusze. Ostatnie 20 minut w piekarniku całość dochodziła bez przykrycia aby ziemniaczki lekko się zarumieniły.
Mistrzem fotografii raczej nie zostanę, ale wygląda to tak. Wizualnie czterech liter nie urywa, ale gwarantuję że warto spróbować. Kurka idealnie delikatna i rozpływająca się w ustach. Polecam spróbować zrobić samemu.