Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jarmuż to wciąż u nas niedoceniane warzywo, choć należy do warzyw uprawianych już w starożytności. Jest bardzo pożywny i zdrowy. Niektórzy dodają go do sałatek, podczas gdy w innych krajach jest również przyrządzany na ciepło. W północnych Niemczech to jedno z najpopularniejszych dań w sezonie zimowym. Klasycznie duszony jarmuz jest podawany z wędzoną wieprzowiną i specjalnymi kiełbaskami. Choć taka wersja smakuje bardzo dobrze, nie jest ona lekkostrawna. Dlatego często gotuję go w wersji wegańskiej, która jest niezwykle smaczna, lekka, a przy tym pożywna.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5390
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29737
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 230
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19389
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1036
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5390
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29737
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 230
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19389
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1036
Składniki
*Kiełbasa podrobiowa (Kohlwurst) to zwykła, mocno wędzona surowa kiełbasa z wieprzowiny, płuca wieprzowego i boczku, którą zwykle jada się gotowaną z daniami z kapusty. **Wędzona, gruboziarnista kaszanka (Pinkelwurst) jest głównie spożywana w północno -zachodnich Niemczech. Kaszanka składa się zasadniczo z wieprzowiny, boczku, kaszy owsianej lub jęczmiennej, łoju wołowego, smalcu, cebuli, soli, pieprzu i innych przypraw.
Pierwsze kroki sa takie same dla obu wariantów: dokładnie umyc jarmuz i usunac grube lodygi. Podgrzac wode i blanszowac w niej jarmuz przez 3-4 minuty, nastepnie przepłukać w zimnej wodzie i dobrze wycisnac plyn. Jarmuz pokroic na grube lub drobne kawalki wedlug wlasnego gustu. Obrac i pokroic cebule. W garnku rozgrzac oliwe z oliwek i zeszklic na niej cebule. Dodac musztarde. W zaleznosci od naszych upodoban moze to byc ostra, slodka albo gruboziarnista musztarda.
Dodac cukier puder i jarmuz i wymieszac z pozostalymi skladnikami. Wlac bulion - jarmuz powinien byc przykryty nie wiecej niz do polowy. Doprawic wszystko obficie zielem angielskim, galka muszkatolowa, sola i pieprzem i dusic pod przykryciem na umiarkowanym ogniu przez ok. 1,5 godziny.
Wersje miesna przygotowujemy w nastepujacy sposób: Po dodaniu bulionu do garnka z jarmuzem dodajemy boczek wieprzowy lub inne peklowane lub wedzone kawalki wieprzowiny (ilosc wedlug uznania). Kielbaski dodac dopiero w ciagu ostatnich 30 minut. W razie potrzeby dodac troche wiecej bulionu podczas duszenia. Kotlety smazymy oddzielnie na oliwie z oliwek na zloty kolor.
Mieso i kiełbase kroimy na kawalki, kotlet kladziemy na osobnym talerzu i podajemy z jarmuzem. Do tego gotowane ziemniaki.
Wersje weganska przygotowujemy w nastepujacy sposób: przed podaniem jarmuzu dokladnie umyc pomarancze i zetrzec skórke oraz wycisnac sok. Dodac do jarmuzu z bulionem. Pokroic pomidory w cwiartki i wymieszac z ziolami prowansalskimi, sola, pieprzem i cukrem. Krótko podsmazyc na oliwie z oliwek.
Jarmuz ulozyc na talerzu razem z pomidorami i podawac z gotowanymi ziemniakami.