Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kupiłam ostatnią chyba w tym sezonie porcję bobu i odgrzebałam zapomnianą kiszoną kapustę – z użyciem tych składników ugotowałam pyszny, jarski bigosik z letnich warzyw. Szybki, lekki, niskokaloryczny, smaczny i orzeźwiający – nie ma wiele wspólnego ze staropolskim, ciężkostrawnym i długo gotowanym bigosem – poza nazwą. Naprawdę jest smaczny i nieskomplikowany, choć trochę składników trzeba do niego uzbierać.
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 103
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 103
Składniki
Bób podgotuj przez około 10 minut w osolonej wodzie. Odcedź, ostudź i obierz ziarenka z łusek.
Cebule obierz i pokrój w piórka. Młodą, białą kapustę poszatkuj cienko. Marchewkę, pietruszkę i seler pokrój w nieduże, cienkie plasterki – latem, gdy warzywa są młode – bez obierania ze skórki, tylko wyszorowane.
Olej lub masło klarowane rozgrzej w dużym rondlu. Podduś na nim cebulę, po chwili dodaj włoszczyznę i słodką kapustę. Duś przez kilka minut pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
Do rondla dodaj obrany z łupinek bób i podgotowaną kiszoną kapustę. Wlej gorący bulion, przypraw pieprzem i solą. Gotuj chwilę do połączenia smaków.
Połącz miękkie masło i mąkę, wymieszaj widelcem w miseczce. Dodaj do rondla z wszystkimi warzywami i bulionem, wymieszaj dokładnie i jeszcze raz zagotuj. Przypraw na koniec pieprzem i solą.
Gotowy jarski bigosik wyłóż na półmisek i udekoruj natką selera lub pietruszki albo innymi ziołami. Podawaj z chlebem lub ziemniakami na niezobowiązujący letni obiad. Pyszny, lekki obiad, mniam!