Do góry

Dania główne Przepis na:

Jarskie kotleciki z pieca

Jarskie kotleciki z pieca

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1627

Dodano:

Odsłon: 2305

Soczewica i fasola stanowią wspaniałe źródło białka. Kotleciki, które proponuję są zdrową i bardziej dietetyczną wersją mielonych. Zamiast patelni wybrałam piecyk. Wszakże na wiosnę każdemu z nas przyda się odrobinę „odchudzić” kuchnię po zimie, dzięki temu będziemy bardziej fit.

Składniki

  • soczewica suszona (mieszanka): zielona, czerwona, żółta, 150 g
  • fasola: biała, czarna, 100 g
  • przyprawy: sól, pieprz, mięta, tymianek, rozmaryn, majeranek, chili, koperek
  • 1 jajko
  • ½ szklanki wody
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 1 łyżka mąki gryczanej
  • 1 ząbek czosnku
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Soczewicę i fasolę (uprzednio namoczoną) płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy ziarna są już miękkie odstawiamy je na chwilkę do ostygnięcia.

  2. Następnie wrzucamy przestudzoną soczewicę i fasolę do blendera, wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i posiekany czosnek. Miksujemy.

  3. Masa na kotleciki powinna być lepka i gęsta. Jeżeli zauważymy, że jest zbyt wodnista dodajemy więcej otrębów bądź mąki gryczanej /orkiszowej.

  4. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Na blaszce posmarowanej oliwą układamy po łyżce masy kotletowej, lekko rozpłaszczamy każdy kotlecik łyżką i posypujemy wierzch płatkami owsianymi.

  5. Blaszkę wkładamy do piekarnika. Kotleciki pieczemy ok. 10-15 minut i gotowe!

  6. Pyszne, bardzo pożywne i zdrowe kotleciki prosto z pieca, bez grama tłuszczu.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 12 marca 2014 Super na dietę,samo zdrowie :) mam pytanie, jakie są po upieczeniu, miękkie czy raczej twardawe ? Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń