Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewki. Całość dopełnia kruche ciasto oraz ser żółty. To wspaniałe połączenie smaków. Zapraszam do skosztowania. :)
Deserek, który możemy potraktować również jako rubaszną kolację lub wesołe śn...
Odsłon: 75
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 2872
Kiedy myślimy o swoich urodzinach, często chcemy zabłysnąć czymś wyjątkowym i...
Odsłon: 302
Deserek, który możemy potraktować również jako rubaszną kolację lub wesołe śn...
Odsłon: 75
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 2872
Kiedy myślimy o swoich urodzinach, często chcemy zabłysnąć czymś wyjątkowym i...
Odsłon: 302
Składniki
Zacznijmy od wstawienia wody w garnku na warzywa. Następnie przygotujmy ciasto. Należy rozdzielić jedno jajko. Wsypać mąkę do miski, dodać żółtko, smalec oraz pół łyżeczki soli. Wlać 4 łyżki zimnej wody. Wyrobić wszystkie składniki na jednolitą, gładką masę. Przykryć ciasto i wstawić na 30 minut do lodówki.
W tyn czasie umyć warzywa. Kalafior i brokuł podzielić na różyczki. Marchew obrać i pokroić w grube plastry. Warzywa gotować w osolonej wodzie do miękkości.
Przygotować sos serowy. Zetrzeć ser na grubych oczkach. Śmietanę wraz z białkiem oraz solą, pieprzem i gałką muszkatołową zmiksować. Dodać połowę utartego sera. Pozostały ser zostawić na posypanie zapiekanki.
Płaską żaroodporną formę wyłożyć ciastem. Ciasto powinno być elastyczne.
Warzywa poukładać w naczyniu.
Warzywa polać sosem.
Posypać pozostałym serem.
Piec torcik w nagrzanym piekarniku do 200°C przez 30 minut.
Smacznego! :)