Do góry

Dania główne Przepis na:

Jednogarnkowy kociołek z soczewicą i kabanosami

Jednogarnkowy kociołek z soczewicą i kabanosami

Autor:

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 539

Dodano:

Odsłon: 2021

Kiedy wracają mroźne dni, mamy ochotę na rozgrzewające gorące dania, kociołek z soczewicą i kabanosami to świetny pomysł na pożywny szybki obiad, warzywa dostarczają wielu witamin a soczewica doskonale zastępuje mięso, łatwo go przyrządzić a całość zajmuje tylko 30 minut

Składniki

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 30 dag kabanosów wieprzowych
  • 2 marchewki
  • 1 cukinia
  • 1 /2 czerwonej papryki
  • ½ żółtej papryki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pomidor
  • 2 suszone pomidory z zalewy olejowej
  • 2 łyżki oliwy
  • Sól morska do smaku
  • Świeżo mielony pieprz do smaku
  • ½ łyżeczki sosu piri piri lub szczypta ostrej papryki
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę.

    Do garnka wlać 2 łyżki oliwy, podsmażyć cebulę z czosnkiem, dodać pokrojone kabanosy oraz startą na tarce jarzynowej o grubych oczkach marchewkę, poddusić pod przykryciem 2-3 minuty.

  2. 2. Wsypać suchą soczewicę, dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz cukinię, zalać wodą lub domowym bulionem, tyle aby zakryło warzywa, osolić do smaku i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu aż soczewica i warzywa zmiękną, w razie potrzeby dolać w trakcie bulionu lub wody.

  3. 3. Pod koniec gotowania dodać pokrojonego w kostkę świeżego pomidora oraz suszonego, doprawić do smaku pieprzem, sosem piri piri lub ostrą papryką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń