Do góry

Dania główne Przepis na:

Jesienna zapiekanka

Jesienna zapiekanka

Autor:

Przepisów i artykułów: 2564 Ocena: 19484

Dodano:

Odsłon: 1141

Niesamowicie smaczny obiadek.

Składniki

  • ryż 25 dag
  • wywar grzybowy ½ litra
  • grzyby suszone ½ szklanki
  • cebula biała 1 szt.
  • kapusta biała 60 dag
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżki
  • kiełbasa wiejska 15 dag
  • ser żółty 4 plasterki
  • sól i pieprz do smaku
  • tłuszcz do formy
  • bułka tarta do formy
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Jesienna zapiekanka

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Grzyby opłukać, namoczyć najlepiej przez noc i ugotować z dodatkiem soli do miękkości. Następnie odcedzić(wywar zachować) a grzyby zmielić. Ryż zalać gorącym wywarem grzybowym(dopełnić wodą do ½ litra) i ugotować do miękkości na wolnym ogniu, po czym połączyć z grzybami. Kapustę oczyścić i pokroić w kostkę, zalać małą ilością wody i ugotować z dodatkiem soli i odparować. Cebulę obrać, drobno posiekać i razem podsmażyć na odrobinie tłuszczu z pokrojoną kiełbasą. Połączyć z kapustą, koncentratem pomidorowym, chwilę poddusić i przyprawić do smaku. Żaroodporne naczynie posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą, wyłożyć ryż, następnie kapustę i pokrojony żółty ser. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiec przez 10 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 12 października 2017 Super, ale chyba niektórzy się nie znają ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń