Do góry

Dania główne Przepis na:

jollof rice...ryż po nigeryjsku

jollof rice...ryż po nigeryjsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 526 Ocena: 18296

Dodano:

Odsłon: 7631

ryż na nigeryjską modłę, lubię takie smaki i mnie jak najbardziej przypadł do gustu... proszę sobie darować komentarze w stylu a po co kostka, to trucizna itp. Oczywiście owe kostki można zastąpić bulionem, jednakże w Afryce są one bardzo popularne w/g oryginału i u mnie są ; a i z lenistwa czasem ich używam.

Składniki

  • 2 szklanki ryżu
  • 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 duża cebula
  • puszka pomidorów krojonych
  • 3 łyżki oleju
  • 2 kostki rosołowe
  • sól
  • 2-3 szklanki wody
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2-3 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1,5 łyżeczki kurkumy
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. w dużym rondlu na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pomidory w puszce, przecier i pozostałe przyprawy oraz kostkę. Wszystko dusimy ok 5 minut. Po tym czasie wsypujemy ryż.
    Smażymy około 10 min ut co chwilę mieszając aby sie nie przypalił

  2. w tym momencie możemy wlać wodę do ryżu i na małym ogniu gotować ok 20 minut, bądź przełożyć ryż do naczynia żaroodpornego lub blachy, zalać wodą, przykryć folią aluminiową; wstawić do piekarnika i piec ok 20-30 min w 170st.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń