Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczne danie jednogarnkowe...
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 130
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 747
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 361
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 130
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 747
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 361
Składniki
W głębokiej patelni roztopić 2 łyżki margaryny, zeszklić pokrojoną w piórka cebulę, dodać mięso podzielone na dosyć grube kawałki (ok. 5x4cm), przyprawić delikatnie solą i pieprzem mielonym, obsmażyć z obu stron na rumiano. Następnie wlać wodę 2cm ponad poziom mięsa, przykryć, gotować ok 30min.
Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W rondlu (najlepiej dno min. 2-warstwowe) rozgrzać pozostały tłuszcz, dodać roztarty czosnek, chwilę przesmażyć, wrzucić marchew, gotować 1min, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać.
Kolejno dołożyć przygotowane mięso, sól, przyprawy, zalać 4 1/2 szklanki wywaru z mięsa (jeśli brakuje dodać bulion instant), przykryć, doprowadzić do wrzenia. Po zagotowaniu dodać ryż, dobrze wymieszać, gotować pod przykryciem na małym ogniu 15-20 min. I gotowe!
Podawać np. z sosem jogurtowym.