Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kacapoły to kluski z masy ziemniaczanej, faszerowane twarogiem. Gotuje się je tak jak pyzy w osolonej wodzie, podaje się okraszone skwarkami lub cebulką. danie z kuchni podkarpackiej.
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 297
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 64
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 97
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 470
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 297
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 64
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 97
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 470
Składniki
Ziemniaki obieramy, płuczemy w zimnej wodzie. Połowę ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie, a drugą połowę trzemy na pulpę. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, starte ziemniaki odciskamy przez pieluchę tetrową. Odciśnięty sok odstawiamy na 10-20 minut żeby krochmal się osiadł. Sok powoli wylewamy a krochmal dodajemy do odciśniętej masy ziemniaczanej. Ziemniaki ugotowane, przeciśnięte przez praskę studzimy i ostudzone dodajemy do masy ziemniaczanej surowej.
Masę ziemniaczaną dobrze wyrabiamy żeby powstało jednolite ciasto.
Twaróg gnieciemy widelcem, dodajemy 2 łyżki ugotowanych ziemniaków przeciśniętych, jajko, sól i pieprz do smaku. Dobrze mieszamy i ugniatamy z tego ciasto. Z masy ziemniaczanej odmierzamy 9 równych części, tak samo z masy serowej odmierzamy 9 równych części.
Z każdej części masy ziemniaczanej formujemy kulę, spłaszczamy ją na placek, kładziemy kulkę z masy serowej i zlepiamy ją w masę ziemniaczaną tworząc owalną kluskę taką jak pyza. Tak zlepiamy kluski ze wszystkich kawałków ciasta i masy serowej.
Zagotowujemy 2 litry wody z 1 łyżką soli. Do gotującej się wody wkładamy po 3 kacapoły i gotujemy 5 minut od momentu wypłynięcia kacapołów do góry.
W między czasie smażymy drobno pokrojony boczek z cebulą.
Ugotowane kacapoły podajemy polane okrasą ze skwarek, możemy jeszcze posypać drobno pokrojonym szczypiorem. Kacapoły smaczne są również podsmażane na drugi dzień. Smacznego !!!