Do góry

Dania główne Przepis na:

Kacze piersi w orientalnym sosie karmelowym

Kacze piersi w orientalnym sosie karmelowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 186

Dodano:

Odsłon: 373

Duszone piersi kaczki w słodko-pikantnym sosie. Przepis pochodzi z 401. odcinka programu "Ewa Gotuje".

Składniki

  • 4 piersi kaczki
  • sól, pieprz i ½ łyżeczki chili
  • sos karmelowy: 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 100 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek kłącza imbiru
  • do podania: komosa ryżowa i kolendra
  • surówka z jabłkami kiszonymi 3 marchewki
  • 2 jabłka kiszone
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • szczypta cukru trzcinowego i sól
1-2 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kacze piersi w orientalnym sosie karmelowym

Przygotowanie

  1. Mięso oprószyć solą, pieprzem oraz suszoną papryczką chili. Natrzeć przyprawami, przełożyć do zamykanego naczynia, przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny.

  2. Cukier roztopić na patelni. Wlać wodę i wymieszać. Dodać sos sojowy. Na patelni z sosem ułożyć kacze piersi – skórą do dołu. Przykryć i dusić przez 15-20 minut.

  3. Dorzucić pokrojone pieczarki oraz posiekany czosnek. Dodać obrany i pokrojony imbir. Dusić do miękkości pod przykryciem.

  4. Na talerzu udekorować kolendrą. Podawać z sosem, komosą ryżową i surówką.

  5. Jabłka pokroić w cienkie słupki. Przełożyć do miski. Marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dorzucić do jabłek. Wlać olej, dodać odrobinę cukru, posolić i wymieszać. Odstawić, by surówka się przegryzła.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń