Do góry

Dania główne Przepis na:

Kacze uda w panierce

Kacze uda w panierce

Autor:

Przepisów i artykułów: 657 Ocena: 4102

Dodano:

Odsłon: 127

Dziś na obiadek kaczuszka a właściwie jej nóżka, w garze ugotowana i do panierki dodana. Kaczucha jest swojska nie kupna więc czas gotowania jest o wiele dłuższy niż jak ma się kupne mięso, no ale cóż dłużej to dłużej ale chociaż wie co jem, zaraz będą docinki ale ja się tym nie przejmuje i po swojemu gotuję.

Składniki

  • 4 kacze uda i 4 przedramienia kacze,
  • 4 jajka,
  • 10 łyżek bułki tartej,
  • olej do smażenia,
  • sól do jajka.
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kacze uda w panierce

Przygotowanie

  1. Kacze uda umyć i dodać do garnka, wlać 2 litry wody, wstawić do zagotowania się. Następnie zdjąć szumowiny i nadal gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 3 godzin ( tyle czasu jeśli swojskie bo jak wiadomo kupne robi się krócej ).

  2. W międzyczasie gdy mięso dalej się gotuje dodać ziela angielskie 5 sztuk oraz liście laurowe 3 sztuki oraz marchew dużą pokrojoną dowolnie. Gotować nadal do całkowitej miękkości mięsa.

  3. Gotowe mięso wyjąć z rosołu i ostudzić, rosół odstawić w zimne miejsce ( ja jutro na nim ugotuję pyszną zupkę ). Jajka roztrzepać widelcem dodając sól. Ostudzone uda zanurzyć w roztrzepanym jajku następnie w bułce tartej.

  4. Na patelnię wlać olej rozgrzać go na wolnym ogniu i ułożyć przygotowane uda w panierce, smażyć z obu stron na rumiany kolor.

  5. Tak przygotowane udka i przedramienia kaczki podałam z ziemniakami okraszonymi tłuszczem ze smażonego mięsa oraz surówką z kiszonej kapusty z cebulką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 02 lutego Apetyczne mięsko:) Podobnie robię kurczaka - również swojskiego, wiejskiego:) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń