Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wykwintne danie na romantyczną kolację, jak i oryginalny domowy obiad.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336699
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4087
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423222
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2632
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336699
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4087
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423222
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2632
Składniki
Udka umyć, oczyścić, osuszyć. Sok z połowy cytryny wymieszać z łyżką majeranku, ząbkami czosnku roztartymi ze sporą szczyptą soli, tymianku i pieprzu. Natrzeć piersi kaczki. Odstawić pod przykryciem do lodówki na 2 - 3 godziny.
Jabłka umyć, osuszyć. Pokroić na ósemki i wyciąć gniazda nasienne. Skropić pozostałym sokiem z cytryny oraz calvadosem. Posypać skórką otartą z cytryny, cukrem i tymiankiem.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła. Włożyć mięso. Smażyć na dużym ogniu przez 5 minut. Odwrócić i usmażyć z drugiej strony na rumiano.
Żaroodporną formę wysmarować łyżką masła. Na dnie ułożyć obsmażone udka. Obłożyć cząstkami jabłek. Podlać bulionem. Posypać wiórkami masła. Formę przykryć folią aluminiową. Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.