Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wykwintne danie na romantyczną kolację, jak i oryginalny domowy obiad.
Syta jesienna zupa.
Odsłon: 13
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 5671
Polecam.
Odsłon: 1092
Coś pysznego. Polecam.
Odsłon: 142
Sztuka mięsa pieczonego na rodzinny obiad czy to na niedzielę czy święta.
Odsłon: 400
Syta jesienna zupa.
Odsłon: 13
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 5671
Polecam.
Odsłon: 1092
Coś pysznego. Polecam.
Odsłon: 142
Sztuka mięsa pieczonego na rodzinny obiad czy to na niedzielę czy święta.
Odsłon: 400
Składniki
Udka umyć, oczyścić, osuszyć. Sok z połowy cytryny wymieszać z łyżką majeranku, ząbkami czosnku roztartymi ze sporą szczyptą soli, tymianku i pieprzu. Natrzeć piersi kaczki. Odstawić pod przykryciem do lodówki na 2 - 3 godziny.
Jabłka umyć, osuszyć. Pokroić na ósemki i wyciąć gniazda nasienne. Skropić pozostałym sokiem z cytryny oraz calvadosem. Posypać skórką otartą z cytryny, cukrem i tymiankiem.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła. Włożyć mięso. Smażyć na dużym ogniu przez 5 minut. Odwrócić i usmażyć z drugiej strony na rumiano.
Żaroodporną formę wysmarować łyżką masła. Na dnie ułożyć obsmażone udka. Obłożyć cząstkami jabłek. Podlać bulionem. Posypać wiórkami masła. Formę przykryć folią aluminiową. Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.