Do góry

Dania główne Przepis na:

Kacze udka

Kacze udka

Autor:

Przepisów i artykułów: 790 Ocena: 22342

Dodano:

Odsłon: 65041

Wykwintne danie na romantyczną kolację, jak i oryginalny domowy obiad.

Składniki

  • kacze udka
  • winne jabłko, 4
  • cytryna, 1
  • bulion warzywny z kostki, 1/2 szklanki
  • calvados, 1 kieliszek
  • czosnek, 1 - 2 ząbki
  • sok z cytryny, 2 łyżki
  • masło, 4 łyżki
  • majeranek
  • tymianek
  • cukier, sól, pieprz
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kacze udka

Przygotowanie

  1. Udka umyć, oczyścić, osuszyć. Sok z połowy cytryny wymieszać z łyżką majeranku, ząbkami czosnku roztartymi ze sporą szczyptą soli, tymianku i pieprzu. Natrzeć piersi kaczki. Odstawić pod przykryciem do lodówki na 2 - 3 godziny.

  2. Jabłka umyć, osuszyć. Pokroić na ósemki i wyciąć gniazda nasienne. Skropić pozostałym sokiem z cytryny oraz calvadosem. Posypać skórką otartą z cytryny, cukrem i tymiankiem.

  3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła. Włożyć mięso. Smażyć na dużym ogniu przez 5 minut. Odwrócić i usmażyć z drugiej strony na rumiano.

  4. Żaroodporną formę wysmarować łyżką masła. Na dnie ułożyć obsmażone udka. Obłożyć cząstkami jabłek. Podlać bulionem. Posypać wiórkami masła. Formę przykryć folią aluminiową. Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kuchcik2 26 kwietnia 2012 Fajne, napewno bardzo smaczne. Ale taką potrawę to tylko jeść i tyć, tyć, tyć..........

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń