Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kacze udka w słodko-kwaśnym sosie z dodatkiem domowego dżemu mirabelkowego oraz duszony koper włoski jako jarzynka to moja propozycja na niedzielny obiad
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 342
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1206
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1267
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13415
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 342
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1206
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1267
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13415
Składniki
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Udka natrzeć solą i pieprzem, ułożyć w brytfance, zalać 300 ml soku pomarańczowego, obłożyć gałązkami tymianku.
Brytfankę włożyć do rozgrzanego piekarnika. Udka piec przez około 1,5 godziny, polewając je co jakiś czas tworzącym się sosem.
Koper włoski oczyścić, przekroić na pół. Na dużej patelni rozgrzać masło i ułożyć połówki kopru przecięciem do dołu. Smażyć przez 2-3 minuty do zrumienienia. Koper posypać szczyptą soli i łyżeczką brązowego cukru, odwrócić na drugą stronę, zrumienić.
Na patelnię wlać 200 ml soku pomarańczowego, dodać anyż i skórkę cytrynową. Dusić pod przykryciem przez 12 minut. Następnie zdjąć pokrywkę, zwiększyć ogień i gotować do zredukowania płynu.
Upieczone udka odłożyć w ciepłe miejsce. Sos zlać do rondelka (zebrać nadmiar tłuszczu), dodać miód i dżem z mirabelek. Użyłam dżem domowej roboty, ten ze sklepu zazwyczaj jest zbyt słodki. Sos gotować na dużym ogniu, często mieszając, do lekkiego zredukowania.
Na talerze układać pieczone kacze udka i połówki duszonego kopru włoskiego, polać sosem mirabelkowym.