Do góry

Dania główne Przepis na:

Kaczka faszerowana jabłkami

Kaczka faszerowana jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 200 Ocena: 2709

Dodano:

Odsłon: 432

U nas lubimy drób. Sięgamy po kurczaki, gęsi, kaczki i to właśnie tą ostatnią dziś podaję Wam na talerzu.

Składniki

  • 1 kaczka ( ok. 2,5kg )
  • przyprawa do drobiu
  • 3 - 4 kwaśne jabłka
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kaczkę myjemy, osuszamy, nacieramy przyprawą do drobiu. Pozostawiamy na kilka godzin w lodówce. Po tym czasie kaczkę układamy w naczyniu żaroodpornym. Jabłka myjemy, kroimy na 8 ( wykrawając gniazda nasienne ). Następnie jabłkami faszerujemy kaczkę.
    Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w nagrzanym piekarniku ( 200C ) przez 2 godziny.
    Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 30 min. Na każdy 1 kg kaczki przypada 1 godzina pieczenia.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń