Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 2552
Dodano: 01.01.2012
Odsłon: 30276
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Szynkę pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Oliwki przekroić na połówki. Mięso mielone wymieszać z pokrojoną szynką, żółtkami, mlekiem, posiekaną cebulą, oliwkami i parmezanem, doprawiając do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Przygotowaną kaczkę napełnić farszem i związać bawełnianą nicią. Cebulę obrać, drobno posiekać, obsmażyć na oliwie z masłem i dodać posiekany rozmaryn. Następnie włożyć kaczkę i obrumienić. Zrumienioną kaczkę podlać winem wymieszanym z koncentratem pomidorowym i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C
Piec do miękkości od czasu do czasu podlewając bulionem. Po upieczeniu mięso oddzielić od kości i pokroić na porcje. Podawać z kawałkami farszu, na sosie powstałym podczas pieczenia.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

kobra222 10 lutego 2012Zgłoś do usunięcia
Osobiście nie ośmieliłabym się nadziać kaczki czymś tak konkretnym,ale to może być super farsz.... Jedna tylko uwaga: skrzydełka należy odciąć (wysychają i żadnego z nich pożytku) ,a nóżki związać (żeby nie wysychały)....:) Oczywiście często podlewać i kaczucha palce lizać... :)))0 Kto głosował? | Odpowiedz

biancorossa 02 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
Apetycznie wygląda ta kaczuszka:)6 Kto głosował? | Odpowiedz