Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kaczka na sałatce"
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 647
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 647
Składniki
Piersi oczyść starannie, opłucz pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Mięso natrzyj solą oraz chili w proszku. Rozgrzej patelnię. Ułóż piersi skórka w dół. Obsmaż, a następnie przełóż na drugą stronę, smaż na rumiano.
Obsmażone mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, podlej bulionem (może być z kostki). Boczek pokrój w kosteczkę, posyp piersi kaczki. Naczynie wstaw do piekarnika. Piecz 30-40 min w temp. 180 st.
Przygotuj sos do sałatki. Wlej do miski oliwę i sok z cytryny, wsyp po szczypcie soli, cukru oraz pieprzu, dodaj musztardę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Brokuł oczyść, podziel na różyczki, krótko obgotuj w osolonej wodzie, odcedź i ostudź. Rzodkiewki umyj, pokrój w plasterki. Przygotowane włóż do miski z sosem. Dodaj garść kiełków fasoli oraz kilka opłukanych listków rukoli, wymieszaj. Piersi kaczki pokrój w plasterki, podawaj z sałatką.
czas ok. 60 min; porcja – 480 kcal, cena 6,20 złŹródło: Świat kobiety