Do góry

Dania główne Przepis na:

Kaczka nadziewana jabłkami

Kaczka nadziewana jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 175 Ocena: 2418

Dodano:

Odsłon: 12997

Idealna na niedzielny obiad z rodziną.

Składniki

  • -Kaczka (obrana, oczyszczona) - 1 szt
  • -Oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • -Sól, pieprz
  • -Jabłka - 3 szt
  • -Cebula czosnkowa - 1 szt
5-6 os. > 60 min średnie drogie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kaczkę umyć i osuszyć. Posmarować oliwą z oliwek, następnie natrzeć solą i pieprzem (także w środku).
    Tak przygotowaną kaczkę wstawić do lodówki na 24 godziny.

  2. Kaczkę wyjąć z lodówki i zostawić aby nabrała temperatury pokojowej.

  3. Jabłka umyć i pokroić w ósemki, wyciąć gniazda nasienne.
    Jabłka włożyć do kaczki wraz z obraną i pokrojoną w pióra cebulą.
    Zaszyć kaczkę i związać nogi.

  4. Kaczka powinna być dokładnie zaszyta, żeby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia.

  5. Kaczkę przełożyć do naczynia żaroodpornego, można podlać odrobinę olejem.
    Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni pod przykryciem przez 1,5 godziny.
    Następnie zdjąć pokrywkę i podpiec skórkę kaczki tak aby była chrupiąca.
    Co jakiś czas kaczkę polać wytopionym tłuszczem.

  6. Podawać z ziemniakami i buraczkami.
    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń