Do góry

Dania główne Przepis na:

Kaczka nadziewana kaszą gryczaną i podrobami.

Kaczka nadziewana kaszą gryczaną i podrobami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 861 Ocena: 17900

Dodano:

Odsłon: 565

Polecam tak nadzianą kaczkę.Obiad syty i smaczny,jeśli nie przepadacie za podrobami ,można dać mięso.Jednak my wolimy smak wątróbki w farszu i żołądków.Natka pietruszki dodaje smaku i aromatu.

Składniki

  • kaczka świeża
  • 300g żołądki kurze
  • 200g wątróbki kurzej
  • 2 jajka
  • 200 g kasza gryczana
  • łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
  • 2 małe papryczki chili
  • morele suszone 6 szt.
  • garść rodzynek
  • 3 łyżki bułki tartej,pieprz i sól
  • 2 marchewki,1 pietruszka
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kaczka nadziewana kaszą gryczaną i podrobami.

Przygotowanie

  1. Zblendować oczyszczone żołądki i wątróbki.
    Dać do miski.

    Kaszę ugotować 15min.i wystudzić,dać do miski.

  2. Dodać posiekaną natkę,pokrojone morele,rodzynki,jajka,bułkę tartą ,sól i pieprz do smaku.

  3. Wyciąć z kaczki szyjkę tak by nie uszkodzić skóry.

    Farsz dokładnie wymieszać i nadziewać kaczkę,spinać wykałaczkami.
    Szyję również nadziać,ciasno upychając farsz,spiąć wykałaczkami.

    Marchew ,papryczki i pietruszkę pokroić w kostkę i dać na spód naczynia żaroodpornego.Na warzywa położyć kaczkę ,przykryć folią i dać do nagrzanego piekarnika góra-dół do 180st.
    Piec około 2 godz.

    Zimną kaczkę poporcjować i zapiec w piekarniku.

  4. Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń