Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 124 Ocena: 4090
Dodano: 17.09.2010
Odsłon: 15269
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
z kaczki usuwamy wnetrznosci i dobrze ją płukamy.
nacieramy kaczkę solą i pieprzez na zewnątrz i w środku i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut
w tym czasie kroimi w piórka cebulke
na rozgrzną oliwe wrzucamy cebulke i smazymy az bedzie szklaca (nie przypalić)
do zeszklonej cebulki dodajemy śliwki i wszystko dokładnie miewszamy
nadziewamy kaczke cebulką ze sliwkami i dokładnie kaczke zamykamy( można ja zeszyć bawełnianą nitką lub dobrze zczepić wykałaczkami)
tak przygotowaną kaczkę wkładamy do naczynia żarodopornego lub gęsiarki i polewamy ją po wierzchu oliwa.
wkładamy na piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy do momentu aż kaczka bedzie miękka (około 2,5 godziny)
co jakiś czas kaczkę nalezy podlać czerwonym winem.
SMACZNEGO:)
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

Konto usunięte 30 grudnia 2013Zgłoś do usunięcia
Ztakim nadzieniem i podlewana winem, musi być rewelacyjna :)3 Kto głosował? | Odpowiedz

speedniew 21 lipca 2011Zgłoś do usunięcia
Wpróbowałem. Palce lizać. POLECAM!!!7 Kto głosował? | Odpowiedz

babciaaneczka 19 września 2010Zgłoś do usunięcia
Bardzo ciekawe i proste w przygotowaniu nadzienie;Do ulubionych !
7 Kto głosował? | Odpowiedz