Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięso z kaczki nie należy do nisko kalorycznych, ale za to jaki wspaniały ma smak! Bardzo popularnym sposobem jest pieczenie kaczki z owocami: jabłkami, pomarańczami czy też z żurawiną. Ja tym razem proponuje przepis na kaczkę po staropolsku pieczoną z ziemniakami i cebulą.
Kaczkę dokładnie myjemy, usuwamy dokładnie ewentualne pozostałości piór. Końcówki skrzydeł odcinamy.Wycinamy kuper i szyję, pozostawiając nienaruszoną skórę. Wnętrze kaczki nacieramy dokładnie solą i majerankiem, a zewnątrz tylko solą. Odstawiamy najlepiej na noc do lodówki, a przynajmniej na godzinę przed pieczeniem.
Ziemniaki i cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z rozmarynem, pieprzem, solą i wraz z masłem nadziewamy dokładnie kaczkę, nie zapominając o wypełnieniu również skóry po kaczej szyi, którą najpierw spinamy wykałaczkami. Po wypełnieniu nadzieniem zszywamy również otwór po wycięciu kupra.
Układamy kaczkę w głębokiej brytfannie, przykrywamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Czas pieczenia zależy od wagi kaczki. W moim przypadku było to 1,5 godziny. Pamiętajmy o częstym polewaniu kaczki wytopionym tłuszczem. Stopniowo zwiększamy temperaturę nawet do 220 stopni. Jeżeli wytopi się spora ilość tłuszczu ponownie zmniejszmy temperaturę do 180 stopni. Na 30 minut przed końcem pieczenia odkrywamy pokrywkę, aby skórka była rumiana i chrupiąca. Podajemy podzieloną na cztery części wraz z upieczonymi ziemniakami, z dodatkiem np. mizerii lub ćwikły z chrzanem.
Ciasto Stefanka na herbatnikach, więc nie wymaga pieczenia. Szybka, prosta i...
Odsłon: 11581
Roladki ze szparagami to fajna propozycja na pyszny obiadek dla zaproszonych...
Odsłon: 1489
Bardzo smaczna i podzielna zapiekanka.
Odsłon: 407
Babcia Pelcia jest znana z przepysznych domowych drożdżówek. Jej ciasto drożd...
Odsłon: 1482
Pyszne i pożywne kotlety z jajek oraz kaszy jaglanej z dodatkiem warzyw oraz...
Odsłon: 4134
Roladki ze szparagami to fajna propozycja na pyszny obiadek dla zaproszonych...
Odsłon: 1489
Bardzo smaczna i podzielna zapiekanka.
Odsłon: 407
Babcia Pelcia jest znana z przepysznych domowych drożdżówek. Jej ciasto drożd...
Odsłon: 1482
Pyszne i pożywne kotlety z jajek oraz kaszy jaglanej z dodatkiem warzyw oraz...
Odsłon: 4134
Składniki
Kaczkę dokładnie myjemy, usuwamy dokładnie ewentualne pozostałości piór. Końcówki skrzydeł odcinamy.Wycinamy kuper i szyję, pozostawiając nienaruszoną skórę. Wnętrze kaczki nacieramy dokładnie solą i majerankiem, a zewnątrz tylko solą. Odstawiamy najlepiej na noc do lodówki, a przynajmniej na godzinę przed pieczeniem.
Ziemniaki i cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z rozmarynem, pieprzem, solą i wraz z masłem nadziewamy dokładnie kaczkę, nie zapominając o wypełnieniu również skóry po kaczej szyi, którą najpierw spinamy wykałaczkami. Po wypełnieniu nadzieniem zszywamy również otwór po wycięciu kupra.
Układamy kaczkę w głębokiej brytfannie, przykrywamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Czas pieczenia zależy od wagi kaczki. W moim przypadku było to 1,5 godziny. Pamiętajmy o częstym polewaniu kaczki wytopionym tłuszczem. Stopniowo zwiększamy temperaturę nawet do 220 stopni. Jeżeli wytopi się spora ilość tłuszczu ponownie zmniejszmy temperaturę do 180 stopni. Na 30 minut przed końcem pieczenia odkrywamy pokrywkę, aby skórka była rumiana i chrupiąca. Podajemy podzieloną na cztery części wraz z upieczonymi ziemniakami, z dodatkiem np. mizerii lub ćwikły z chrzanem.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Tagliatelle z kurkami i kurczakiem - pyszny pomysł na obiad z makaronem
Dania główne
Skrzydełka z kurczaka huli huli ( z hawajską nutą )z frytkownicy beztłuszczowej
Dania główne
Aromatyczne Włoskie bolognese
Dania główne
Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną i warzywami
Tagliatelle z kurkami i kurczakiem - pyszny pomysł na obiad z makaronem
Tagliatelle z kurkami i kurczakiem, to pyszny pomysł na obiad z makaronem. P...
Odsłon: 26
Skrzydełka z kurczaka huli huli ( z hawajską nutą )z frytkownicy beztłuszczowej
Przygotowane we frytkownicy beztłuszczowej/airfryer Lepkie, słodkie, dymne i...
Odsłon: 87