Do góry

Dania główne Przepis na:

Kaczka Pieczona

Kaczka Pieczona

Autor:

Przepisów i artykułów: 200 Ocena: 2712

Dodano:

Odsłon: 5545

Może zdjęcie niezbyt zachęcające ale chyba talentu mi brak :P. Pyszna krucha, soczysta i aromatyczna dzięki nasionom fenkułu.

Składniki

  • Kaczka ok. 2 kg
  • Sól
  • Pieprz
  • Cząber
  • Tymianek
  • Nasiona kopru włoskiego ( fenkułu )
  • 2 ząbki czosnku
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kaczkę myjemy pozbawiamy pozostałości piór ( jeżeli gdzieś zostały, możemy opalić ).
    Dzielimy na nogi, skrzydła, piersi ( pozostałości możemy wykorzystać do wywaru ).
    Mięso solimy, oprószamy pieprzem, cząbrem, tymiankiem i nasionami kopru włoskiego ( zgniatamy je delikatnie w dłoni aby uwolniły więcej aromatu ).
    Odstawiamy na noc do lodówki.

    Następnego dnia mięsko przekładamy do naczynia żaroodpornego dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i pieczemy ok. 1,5 godziny w 180C bez termoobiegu.
    Gdy kaczka puści soki polewamy ją co jakiś czas.

    Podajemy z ulubionymi dodatkami.


    RADA: tłuszcz z pieczenia możemy przelać do słoika i przechowywać w lodówce. Możemy go dodawać do innych potraw jako naturalna kostka bulionowa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń