Dania główne Przepis na:
Kaczka Pieczona

Przepisów i artykułów: 200 Ocena: 2712
Dodano: 23.04.2017
Odsłon: 5545
Składniki
3-4 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Kaczkę myjemy pozbawiamy pozostałości piór ( jeżeli gdzieś zostały, możemy opalić ).
Dzielimy na nogi, skrzydła, piersi ( pozostałości możemy wykorzystać do wywaru ).
Mięso solimy, oprószamy pieprzem, cząbrem, tymiankiem i nasionami kopru włoskiego ( zgniatamy je delikatnie w dłoni aby uwolniły więcej aromatu ).
Odstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia mięsko przekładamy do naczynia żaroodpornego dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i pieczemy ok. 1,5 godziny w 180C bez termoobiegu.
Gdy kaczka puści soki polewamy ją co jakiś czas.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
RADA: tłuszcz z pieczenia możemy przelać do słoika i przechowywać w lodówce. Możemy go dodawać do innych potraw jako naturalna kostka bulionowa.
Komentarze do przepisu (8)

bellamozzarella 24 kwietnia 2017Zgłoś do usunięcia
boska kaczuszka ;-) mniammm....;-) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Docherro 23 kwietnia 2017Zgłoś do usunięcia
Ubóstwiam taką skórkę,kaczusia pyszna:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

GREGORHSPEED 23 kwietnia 2017Zgłoś do usunięcia
<3 Kocham <3 Taka skórka to rarytas <3 Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Obserwator 23 kwietnia 2017Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam takie spieczone mięsko. Pycha. Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz