Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kaczka pieczona przepisu babci to świąteczny obiad dla całej rodziny, który wyróżnia się ekskluzywnością oraz wyjątkowym smakiem. Za jednym zamachem przyrządzisz porcję dla wszystkich - małych czy dużych. Chrupiąca skórka, aromatyczne i soczyste mięso oraz słodko-kwaśne wnętrze sprawiają, że każdy poprosi o dokładkę.
Mięso z kaczki dostarcza dużej ilości białka, dzięki czemu jest polecane w dietach osób aktywnych fizycznie, które chcą budować swoją masę mięśniową. Dodatkowo zawiera witaminy z grupy B oraz żelazo wspierające odporność organizmu oraz prawidłowe dotlenienie wszystkich komórek ciała. Choć nie należy do niskokalorycznych produktów, to jednak zawiera znacznie więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, które działają korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, chroniąc przed miażdżycą czy chorobą wieńcową. Dlatego też taka pieczona kaczka na święta będzie strzałem w dziesiątkę dla wszystkich.
Najlepszym elementem kaczki pieczonej w całości jest chrupiąca skórka. Jeśli będzie gumowata i twarda, danie straci jeden ze swoich największych atutów. Zanim rozpoczniesz pracę nad tuszką, pamiętaj dobrze ją osuszyć papierowymi ręcznikami. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie wytopienie tłuszczu, dlatego zanim zaczniesz pieczenie, delikatnie ponakłuwaj skórkę, jednocześnie nie naruszając mięsa. Dzięki temu tłuszcz będzie mógł swobodnie wyciekać. Zacznij też pieczenie od wyższej temperatury, co pozwoli ładnie przypiec skórkę. W trakcie obróbki cieplnej co jakiś czas polewaj kaczkę faszerowaną pieczoną wytworzonymi sokami.
Kaczka pieczona z dodatkami powinna mieć nie tylko chrupiącą i dobrze przypieczoną skórkę, ale także soczyste i wilgotne mięso. By uniknąć przesuszenia, należy piec kaczkę w niższej temperaturze przez dłuższy czas i pilnować osiągnięcia temperatury wewnętrznej wynoszącej 77 st. Celsjusza w najgrubszej części uda. Wykorzystaj do tego specjalistyczny termometr. Warto też co jakiś czas kontrolować ilość wytopionego tłuszczu i w razie potrzeby odlewać jego nadmiar. Cudowna pieczona kaczka nie powinna dusić się we własnych sokach, bo wpłynie to negatywnie na miękkość mięsa. Jeśli to możliwe, możesz tuszkę piec na kratce włożonej do naczynia żaroodpornego, co pozwoli na swobodne skapywanie tłuszczu. Te same zasady zastosuj, jeśli przyrządzasz też mniejszy kawałek mięsa, na przykład pierś z kaczki pieczonej z jabłkami i majerankiem.
Przepis na kaczkę faszerowaną - najlepsze przyprawy i dodatki
Marynata do kaczki powinna zawierać aromatyczne zioła i przyprawy, takie jak:
Kaczka pieczona z jabłkami i rozmarynem będzie niesamowicie aromatyczna i pachnąca. Ciekawie sprawdzi się też dodatek miodu, octu balsamicznego czy nawet sosu sojowego. Do faszerowania użyj najlepiej kwaśnych jabłek, a dobrym podejściem jest także wzbogacenie ich smaku innymi owocami. Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami będzie soczysta, o lekko cytrusowej nucie, która orzeźwi całe danie. Poeksperymentuj też ze śliwkami, żurawiną czy nawet truskawkami.
Kaczka pieczona z jabłkami i przyprawami najlepiej smakuje polana sosem własnym. Może być to zwyczajnie sok wytworzony podczas pieczenia, ale sprawdzi się także rozrzedzenie go bulionem czy nawet wytrawnym winem. Pamiętaj o dobrym zeskrobaniu wszystkich resztek z dna naczynia żaroodpornego, w których znajduje się najwięcej smaku. W razie potrzeby możesz zagęścić sos odrobiną mąki.
Najlepiej smakuje kaczka pieczona z jabłkami i kluskami, ale także z ziemniakami czy kopytkami. Nie może zabraknąć również lekkiej surówki czy sałatki, która znacznie odświeży to danie. Kaczkę faszerowaną pieczoną podawaj z dodatkiem buraczków w zalewie octowej, tradycyjnego colesława czy marchewki.
Kaczka pieczona na rodzinne obiady to danie iście odświętne, które zaskoczy wszystkich domowników i gości. Stosując się do wskazówek poniżej, uzyskasz soczyste mięso pod chrupiącą skórką, z idealnie wytopionym tłuszczem. To wcale nie jest takie trudne!
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7571
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 45
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 80
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1257729
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7571
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 45
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 80
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1257729
Składniki
Przygotuj marynatę. W moździerzu rozetrzyj ziele angielskie i ziarenka jałowca. Połącz je wraz z suszonym rozmarynem i majerankiem.
Kaczkę umyj, osusz ręcznikiem papierowym i dokładnie posól oraz popieprz. Pamiętaj, aby dotrzeć do każdej strony. Teraz natrzyj przygotowanymi ziołami. Jabłka umyj, obierz i pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój w kostki lub ósemki.
Wnętrze kaczki skrop sokiem z cytryny. Włóż połowę owoców, a następnie dodaj kilka gałązek świeżego rozmarynu, aby były bardziej aromatyczne.
Otwór w tuszce zaszyj lub dokładnie zwiąż. Ułóż kaczkę na natłuszczonej brytfannie, a po bokach poukładaj pozostałe jabłka. Podlej delikatnie wodą.
Wstaw mięso do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza, bez termoobiegu. Piecz przez około 30 minut, podlewając kaczkę wypływającym tłuszczem. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i przykryj kaczkę. Piecz w taki sposób jeszcze około dwóch godzin. W trakcie warto odwrócić ją na drugą stronę.