Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kaczka, to obok gęsiny i królika jedno z moich ulubionych mięs. Najczęściej przygotowuję ją właśnie w taki sposób - faszerowaną jabłkami i marynowaną przez noc w przyprawach. Mięso wcześniej zamarynowane jest niezwykle aromatyczne i kruche. Efekt końcowy zawsze jest fantastyczny - kaczka dosłownie rozpływa się w ustach.
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 207
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 217
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1318
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 604
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 207
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 217
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1318
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 604
Składniki
Kaczkę umyć i osuszyć. Ząbki czosnku obrać i posiekać. Do oleju dodać czosnek, zioła, sól i pieprz. Marynatą natrzeć kaczkę z zewnątrz i od środka. Zamarynowaną kaczkę wstawić na noc do lodówki. Godzinę przed pieczeniem mięso wyjąć z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową. Jabłka pokroić na ćwiartki obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i posypać majerankiem. Kaczkę nadziać jabłkami i szczelnie spiąć wykałaczkami. Mięso przełożyć na brytfannę z rusztem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Kaczkę wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec kaczkę przez ok. 2 godziny. Ostatnie 15 minut piec kaczkę ponownie w temp. 200 stopni, aby skórka się przypiekła. W czasie pieczenia kilkukrotnie polewać kaczkę wytopionym tłuszczem. Po upieczeniu kaczkę pozostawić przed rozkrojeniem na ok. 15 minut, aby soki wewnątrz równomiernie się rozeszły, a mięso pozostało soczyste.
Rady: Na każdy kilogram mięsa trzeba przeznaczyć ok. 1 godzinę pieczenia. Aby skórka była chrupiąca 15 minut przed końcem pieczenia można posmarować kaczkę osoloną wodą. Jeśli w trakcie pieczenia kaczka zbytnio się zarumieni można przykryć ją folią aluminiową. Do farszu można dodać także namoczoną w czerwonym winie żurawinę lub rodzynki.