Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie i zapraszam na kaczkę pieczoną z przepysznym farszem z kapusty kiszonej. W ten sam sposób możemy przygotować nie tylko kaczkę ale kurczaka lub gęś.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7040
Polecam.
Odsłon: 159
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5403
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2669
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7040
Polecam.
Odsłon: 159
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5403
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2669
Składniki
Najpierw przygotuję farsz: Lekko odciśniętą kapustę kiszoną drobno kroję i przekładam do miski. Cebulę kroję w drobną kostkę i dodaję do kapusty. Jabłko obieram, kroję w kostkę i przekładam do osobnej miseczki. Następnie na patelni rozgrzewam olej z masłem i podsmażam kapustę z cebulą przez około 10 minut. Po 10 minutach dodaję cebulę i jeszcze smażę około 5 minut, usmażony farsz odstawiam do wystudzenia.
Przygotowanie kaczki: Do oleju dodaję przyprawy i dokładnie mieszam. Do środka kaczki daję 2 łyżki mieszanki oleju z przyprawami i ja od środka smaruję, następnie nadziewam ją farszem. Otwór którym nadziewałam kaczkę zaszywam lub spina wykałaczkami. Rękaw do pieczenia spinam z jednej strony i wkładam nadzianą kaczkę, polewam pozostałą mieszanką, spinam z drugiej strony i delikatnie nacieram kaczkę przyprawami z każdej strony. Kaczkę w rękawie, możemy upiec na blasze lub włożyć do naczynia żaroodpornego bez pokrywki. Rękaw w kilku miejscach nakłuwam wykałaczką.
Pieczenie: Kaczkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę przez 2 godziny. Po dwóch godzinach, kaczkę wyjmuję, rozcinam rękaw, polewam sosem z pieczenia i wstawiam ponownie do piekarnika na około 15 minut, tak żeby kaczka się zrumieniła. Jeżeli pieczemy na blasze, to trzeba ostrożnie rozciąć aby nie wylał się sos z pieczenia. Upieczoną kaczkę wyjmuję z rękawa, a sos z rękawa przelewam do rondelka i go zagęszczam. Do sosu dodaję około łyżki mąki, mieszam tak żeby nie było grudek i zagotowuję - sos jest gotowy i możemy nim polać mięso na talerzu. Kaczka pieczona z farszem z kapusty kiszonej jest gotowa, życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa