Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prawdziwa polska kaczka, kupiona na targu od znajomego rolnika. Karmiona ziarnem i tym, co sama znalazła, bo to kaczka wolna! W dzisiejszych czasach to prawie dziczyzna! :-) Kaczka upieczona z kaszą i grzybami. Pełne Święto Lasu.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8089
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8089
Składniki
Z kaczki odetnij skrzydełka, szyję i wyjmij podroby. Odetnij zbędny tłuszcz. Odłóż i ugotuj na nich rosół. Tuszkę umyj, osusz dokładnie i natrzyj z zewnątrz i od wewnątrz majerankiem, pieprzem i solą. Włóż na noc do lodówki.
Na patelni rozpuść łyżkę smalcu, dodaj posiekany tłuszcz z kaczki. Kiedy się wytopi włóż posiekaną drobno cebulę i zeszklij ją.
Do zeszklonej cebulki dodaj posiekaną wątróbkę a następnie, kiedy wątróbka się zetnie, pokrojone w dużą kostkę grzyby. Podsmażaj wszystko razem, aż cały płyn odparuje, a grzyby będą miękkie. Ugotuj w osolonej wodzie z łyżką oliwy kaszę gryczaną i dodaj ją do grzybów. Dodaj natkę. Wymieszaj wszystko dokładnie i przestudź.
Wystudzonym farszem nadziej kaczkę, spinając wykałaczkami lub zaszywając otwór po szyi oraz dół tuszki. Włóż do naczynia żaroodpornego z przykrywką, obłóż wiórkami masła i podlej bulionem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni pierwszą godzinę - półtorej pod przykryciem. Zdejmij pokrywkę i piecz, aż skóra ładnie się zrumieni. W przypadku kaczki 2,7 kg pieczenie zająło mi prawie trzy godziny. Godzinę i 45 minut pod przykryciem, następnie bez przykrycia 4 razy po 15 minut. Po każdym kwadransie odwracałem kaczkę i podlewałem powstałym sosem.
Przygotuj sos: na łyżce smalcu zeszklij drobno posiekaną cebulę. dodaj grubo pokrojone grzyby i zgnieciony, posiekany czosnek. Podsmażaj, aż cały płyn odparuje. Dodaj jogurt, wymieszaj i duś na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, a grzyby zrobią się miękkie. Dopraw do smaku. Oddzielnie w osolonej wodzie ugotuj kaszę (wg przepisu na opakowaniu). Przygotuj surówkę - posiekaj lekko odciśniętą kapustę, szalotkę i jabłko. Wymieszaj, dopraw oliwą i pieprzem.
Wyjętą z piekarnika kaczkę odstaw na 10 - 15 minut, następnie podziel na porcje razem z farszem. Na talerze wyłóż porcję kaczki z farszem, kaszę polaną odrobiną tłuszczu spod kaczki i sosem grzybowym oraz porcję surówki.