Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kaczka w pomarańczach"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 152
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 152
Składniki
Kaczkę opłucz, dobrze osusz, natrzyj solą oraz pieprzem – w środku i na zewnątrz. Odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce. Pomarańcze sparz, wytrzyj do sucha, jedną pokrój w plasterki, a z drugiej wyciśnij sok.
Wymieszaj go z miodem, winem i goździkami. W brytfance rozgrzej masło. Włóż tuszkę. Zrumień ją ze wszystkich stron. Potem mięso polej mieszanką wina, miodu oraz soku.
Kaczkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180oC. Piecz około 2 godzin.
Podczas pieczenia polewaj mięso sosem, który powstanie na dnie brytfanki.
Jabłka umyj, wytrzyj, ok. 20 minut przed końcem pieczenia dodaj do kaczki. Gotową kaczkę wyłóż na półmisek. Obłóż plasterkami pomarańczy oraz pieczonymi jabłkami. Udekoruj gałązkami majeranku.Źródło: Naj