Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kaczka w sosie pomarańczowym to prawdziwa uczta dla zmysłów. Delikatne, soczyste mięso kaczki z chrupiącą skórką, a do tego słodko-kwaśny sos, kontrastujący w smaku, z nutą miodu i pomarańczy. I choć zestawienie mięsa z pomarańczowym sosem wydaje się niestandardowe, to jego kwaskowatość nadaje daniu lekkości i wyrazistości. To danie odnajdzie się doskonale w świątecznych, wykwintnych obiadach.
patelnia, garnek, deska, nóż do krojenia, wyciskarka do soku
Propozycja na smaczny ryż do potraw chińskich i nie tylko. Szybko i smacznie,...
Odsłon: 33
Dzisiaj karczek z marynaty pieczony w piekarniku. Mięsko soczyste , kruche i...
Odsłon: 145
Szybka i smaczna surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem czosnku i koperku
Odsłon: 217
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 106
Propozycja na smaczny ryż do potraw chińskich i nie tylko. Szybko i smacznie,...
Odsłon: 33
Dzisiaj karczek z marynaty pieczony w piekarniku. Mięsko soczyste , kruche i...
Odsłon: 145
Szybka i smaczna surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem czosnku i koperku
Odsłon: 217
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 106
Składniki
Udka z kurczaka oczyść i opłucz. Zacznij marynować udka w soli, pieprzu, przeciśniętym przez praskę czosnku i świeżym tymianku. Odstaw kaczkę na godzinę. Po godzinie pozbądź się z kaczki ziół.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W naczyniu żaroodpornym umieść kaczkę i piecz przez 2-2,5 godziny. Polewaj mięso sosem, który powstanie przy pieczeniu się kaczki. Alternatywa: Jeśli chcesz kaczkę usmażyć, to rozgrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj oliwę z oliwek. Smaż najpierw kaczkę skórką do dołu, aż do złocistego koloru, a następnie przewróć i smaż 5-7 minut. Tak przygotowaną kaczkę piecz w piekarniku przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
Wyciśnij sok z pomarańczy i pozbądź się pestek. Zetrzyj skórkę z pomarańczy na drobno (ok. 1/6 całej skórki) i sparz w gorącej wodzie.
Na patelni karmelizuj brązowy cukier, cukier lub miód. Dodaj soku z pomarańczy, 1/3 szklanki wina i startą skórkę. Gotuj na średnim ogniu, aż do redukcji sosu. Sos w tym czasie zgęstnieje.
Do sosu dolej soku z pomarańczy i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
Na patelni rozgrzej masło. I podpiekaj przez chwilę kaczkę. Odłóż kaczkę na talerz. Patelni nie płucz. Na tę samą patelnię wlej sos i gdy się zagrzeje sos, dodaj skórki pomarańczy i wymieszaj, dodaj soli i pieprzu. Posmakuj czy sos ma odpowiedni smak. Skórki pomarańczy możesz przecedzić lub podawać z sosem.
Podawaj kawałkami pomarańczy, gałązką tymianku, rozmarynu, albo rukolą, surówką z czerwonej kapusty oraz puree.