Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kaczka z czekoladą i winogronami"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 189
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 189
Składniki
45 min • Porcja 570 kcal • Koszt porcji ok. 12 zł • Przepis na 2 porcje
Mięso z kaczki myję, i osuszam. Nacieram majerankiem, ostrą papryką, solą, pieprzem oraz przyprawą uniwersalną. Na łyżce masła obsmażam najpierw mięso z dwóch stron. Następnie podlewam wodą oraz białym winem (w proporcji pół na pół). Duszę na małym ogniu pod przykryciem, aż kaczka będzie miękka. Dodaję do niej wtedy połamaną na kostki czekoladę. Duszę jeszcze około 10 minut – sos powinien lekko zgęstnieć. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
Owoce płuczę. Winogrona zdejmuję z kiści i kroję na pół. Truskawki obieram z szypułek. Na pozostałym maśle podsmażam owoce (można je dodatkowo oprószyć pieprzem – według uznania).
Przygotowane owoce wykładam na talerz, obok układam kaczkę. Całość polewam przygotowanym sosem czekoladowym.
Katarzyna Jaworek z Mętkowa.Źródło: Kobieta i życie